Újra a közgyűlés elé kerülhet az olimpia ügye

A Magyar Nemzet úgy tudja, várhatóan a hónap végén újra a Fővárosi Közgyűlés elé kerülhet a 2024-es olimpia ügye. Ezúttal nem a pályázat visszavonásáról, hanem a népszavazás elrendeléséről kell dönteniük, miután ma a Fővárosi Választási Bizottság megállapította, hogy elég hiteles aláírás gyűlt össze. A végső szót várhatóan a Kúria mondja majd ki.

Határozatban mondta ki ma a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) az olimpiaellenes aláírásgyűjtés eredményességét. Az egyhangúlag elfogadott határozatból az derül ki, hogy a Fővárosi Választási Iroda a leadott 266 151 szignóból 172 672 aláírást ellenőrzött, és ennek mintegy 12 százaléka volt érvénytelen.

Azért csak ennyit ellenőriztek, mert a népszavazási törvény szerint elég addig ellenőrizni a leadott szignókat, "amíg bizonyossá nem válik, hogy az érvényes aláírások száma a választópolgárok helyi népszavazási kezdeményezéséhez szükséges számát eléri vagy alatta marad".

Mivel korábban vita volt arról, hogy vajon 138 ezer vagy 150 ezer hiteles aláírás szükséges a budapesti népszavazás elrendeléséhez, ezért a választási irodánál biztosra mentek, és 151 239 darabot ellenőriztek le.

A Fővárosi Választási Bizottság döntését 5 napon belül lehet megtámadni a Nemzeti Választási Bizottságnál, amelynek szintén 5 napja van a döntésre. Amennyiben ezt a határozatot is megtámadják, a bíróság mondja ki a végső szót.

Ez azonban csak a jogorvoslatok első köre, hiszen ha jogerőssé válik az FVB határozata, akkor a bizottság erről értesíti a főpolgármestert, akinek az ügyben a fővárosi közgyűlés soron következő ülésén kell bejelentést tennie, majd a közgyűlés hoz határozatot arról, hogy elrendeli-e a helyi népszavazást.

A közgyűlés azért van nehéz helyzetben, mert ugyan időközben visszavonták a 2024-es olimpiai pályázatot, és a népszavazási kérdés ezzel okafogyottá vált, ám épp egy közgyűlési rendelet szól arról, hogy a közgyűlés

„köteles helyi népszavazást elrendelni, ha azt a fővárosi választópolgárok legalább tíz százaléka kezdeményezi”.

Mivel ez a döntés a végeredménytől függetlenül szintén megtámadható a bíróságon, végső soron a Kúria dönt arról, hogy visszavont pályázat esetén is meg kell-e tartani a helyi népszavazást, vagy sem.

Még nagyob bukta lehetett volna az olimpia, mint eddig gondoltuk

Mivel a magyar állam már előzetesen garanciát vállalt minden kiadásra, a különbség Magyarországot terhelte volna.Fürjes Balázs kormánybiztos és a Budapesti Olimpiáért Mozgalom alapítója, Szalay-Berzeviczy Attila szerint is egymilliárd dollárt kapott volna Budapest rendezőként. A probléma csak az, hogy eddig ennek az összegnek majdnem a duplájáról volt szó, az összes elérhető dokumentumban 1,7 milliárd dolláros összeg szerepelt.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Kvárik Anita

Friss