Az Orbán-kormány hivatala szerint joggal való visszaélés megtudni, mire költik a közpénzt

Így azért könnyen csökken a magyar demokráciába vetett hit.

Múlt héten írtunk arról, hogy Varga Zoltán Péter, Dunakeszi jobbikos önkormányzati képviselője meg akarta tudni, hogy mégis milyen támogatásokról dönt a város fideszes polgármestere, Dióssi Csaba. A speciális szabályozás szerint ugyanis a Pest megyei település vezetője nem köteles beszámolni az átruházott jogában felhasznált közpénz sorsáról.

Az ellenzéki képviselő azonban hiába próbálta az önkormányzattól kikérni a támogatási listát, ezért panasszal fordult a Pest Megyei Kormányhivatalhoz, hiszen így a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvényben lefektetett jogai is sérülnek.

Nos, a válasz kissé elkeserítheti magyar demokrácia, és transzparencia híveit!

A kormányhivatal levele hosszas fejtegetést tartalmaz arról, hogy a határozatok kikérése - amiket egyébként részben az ő nevében is hozott meg a polgármester - szerintük joggal való visszaélés - közölte lapunk érdeklődésére Varga Zoltán Péter.

Sőt, leírták azt is, hogy egy önkormányzat és egy önkormányzati képviselő között jóhiszeműség szükségeltetik a munkához.

"Tehát, hogy 10 milliós, akár 100 milliós támogatásokról, elköltött közpénzekről merek érdeklődni, az joggal való visszaélés?"

- foglalta össze alig palástolt elkeseredettségét a jobbikos politikus. Higgye csak el a polgármesternek, hogy mindent jól csinált!

A gond az, hogy a kormányhivatalok az önkormányzatok törvényességi felügyeletéért felelnek. Ez egy kormányszerv, az államigazgatás megyei szintű területi szerve. Másképp fogalmazva, az Orbán-kormány megyei szintű hivatala. Így amit Tarnai Richárd korábbi KDNP-s honatya, jelenlegi kormánymegbízott megbízásából írnak alá, az a kabinet álláspontját is tükrözi. Akár Lázár János is aláírhatta volna azt a levelet.

"A jelen állás szerint nem ismerhető meg a Dióssi Csaba által hozott határozatok összessége, ezek között az sem, hogy saját hatáskörében nyújtott-e támogatást, és ha igen, mennyi közpénzről van szó"

- folytatta Varga Zoltán Péter, hozzátéve: tudja, hogy voltak ilyen támogatások.

Még egy aggasztó szempontra felhívta a figyelmet:

Bár ez az állásfoglalás az ő panaszára adott válasz volt, ugyanakkor ez akár iránymutatással is szolgálhat más települések esetében is. "Én is hivatkoztam már vitás esetekben más kormányhivatal korábbi álláspontjára".

Most akkor minden marad titokban?

Több alternatíva is létezik, de legkézenfekvőbb megoldás nem működik, magyarázta Varga Zoltán Péter, de hozzáfűzte: a Jobbikban most azon dolgoznak, hogy megfelelő módot találjanak arra, hogy a kormányzat ne asszisztálhasson egyes fideszes polgármestereknek a közpénz támogatások elrejtésében.