Alternatív diplomácia Kelet-Ázsiában

Észak-Korea maláj állampolgárokat, Malajzia észak-koreai diplomatákat ejtett túszul. Tombol az Első Nagy Maláj - Észak-Koreai hidegháború.

A Kim Dzsongnam Kuala Lumpur-i meggyilkolása miatti észak-koreai-malajziai diplomáciai háború egy újabb csörtéje zajlott le kedden: Phenjan bejelentette, hogy nem engedi ki az országból az ott tartózkodó malajziai állampolgárokat, a malajziai kormány pedig erre válaszul bejelentette, hogy Észak-Korea Kuala Lumpur-i nagykövetségét nem hagyhatják el az ott dolgozó diplomaták és alkalmazottak.

Malajzia szombaton kiutasította az észak-koreai nagykövetet, mire Phenjan is kiutasította hétfőn az ottani malajziait. A Kuala Lumpur-i észak-koreai nagykövet kiutasításának közvetlen oka az volt, hogy bírálta Malajziát Kim Dzsongnam meggyilkolása ügyének kezelési módja miatt, és ezzel megsértette a diplomáciai etikettet.
    
Az észak-koreai külügyminisztérium közölte kedden: a malajziai állampolgárok csak abban az esetben hagyhatják el Észak-Koreát, ha Malajzia maradéktalanul garantálja az ott tartózkodó észak-koreai állampolgárok és diplomaták biztonságát azáltal, hogy "igazságosan rendezi a Malajziában történt esetet".