Tömegesen verik a "menekülteket" a határon? – Tények és fikciók

"Tömegesen verik a menekülteket a magyar egyenruhások a határon" – járta be a hazai és nemzetközi médiát a hír még vasárnap egy svéd lap tudósítása alapján. A beszámolók kizárólag migránsoktól származnak, a magyar rendőrség a leghatározottabban visszautasította a vádakat. Konkrét, cáfolhatatlan bizonyíték egyelőre nincsen arra, hogy a bevándorlók sérüléseit magyar egyenruhások okozták volna. A rendelkezésre álló biztos információk felhasználásával körbejártuk, hogy mi lehet igaz a hírből.

A baloldali svéd lap arról ír, hogy az Orvosok Határok Nélkül szervezet szerint az utóbbi napokban valami történt a határon, ugyanis egyetlen nap alatt húsz bevándorló került ökölcsapások, gumibotok és kutyaharapások okozta sérülések miatt kórházba.

A rendőrség határozottan visszautasítja a migránsverő vádakat

Vasárnap az Alfahír is beszámolt arról, hogy az Index a svéd Aftonbladget riportjára hivatkozva arról írt: állítólag a déli határon a magyar hatóságok migránsokat bántalmaztak. A bevándorlást támogató és segítő, külföldről támogatott Migráns Szolidaritás (Migszol) nevű szervezet még február 20-án tett közzé a honlapján állítólag illegális bevándorlóktól származó „vallomásokat", amelyek szerint a magyar hatóságok bántalmazták, megalázták őket, kutyákat uszítottak rájuk, a ruháikat elvették, és a telefonjaikat is összetörték.

A szervezet kedden képeket is posztolt az állítólagos bántalmazásokról:

Kényszerítő eszköz, vagy bántalmazás?

A jelenlegi jogszabályok szerint a rendőrnek kötelessége, hogy például bűncselekmény elkövetésének megakadályozása érdekében, a vonatkozó jogszabályok betartása mellett, a szükségesség és az arányosság figyelembevételével kényszerítő eszközöket alkalmazzon. Ennek túllépése esetén beszélhetünk hivatalos eljárásban történt bántalmazásról. Ha panasz érkezik, akkor hivatalból az ügyészség vizsgálja ki az esetet, de a vizsgálat megindítása még nem jelenti azt, hogy valóban történt bántalmazás.

Mindent látó kamerák

A hátárvédelemre eddig megközelítőleg 300 milliárd forintot költött a magyar állam. Ebből a pénzből technikai eszközökre is bőven jutott. A kirendeltségeken a toronyba fixen telepített hőkamerák például kilométerekre ellátnak. Ezek minden mozdulatot rögzítenek, azt is tisztán megmutatják, ha valaki megrúg vagy megüt egy határsértőt.

Az esetleges elkövető nem tudhatja, hogy a központban kik figyelik éppen a kamerákat, arra pedig biztosan nem számíthat, hogy mindenki falazni fog neki. Ha rajtakapják, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt indulhat ellene eljárás, amennyiben pedig bűnösnek találják, az állását biztosan elveszíti, és örülhet annak, ha ennyivel megússza. Az átkíséréseket továbbá kézi kamerákkal is rögzítik, ezek felvételeit gyanú esetén bármikor ellenőrizhetik, ráadásul ott vannak még a szintén kamerákkal felszerelt mindent látó drónok.

Azzal is tisztában van a határon szolgáló állomány, hogy több esetben már nyomozás is indult egyes rendőrök ellen, akik szolgálat közben bántalmazták a határkerítésen átjutott migránsokat. Mindezek fényében meglehetősen életszerűtlennek tűnik, hogy egyik napról a másikra a határsértők megverésével tömegesen tennék kockára a magyar egyenruhások karrierjüket és egzisztenciájukat.

Rendőrök, katonák a határon

Aki járt már a határon és látta annak védelmét, az tudja, hogy a kerítést vegyesen védik rendőrök és katonák. Az átlagos járőrpáros egy rendőrből és egy katonából áll, szükség esetén előbbi intézkedik, utóbbi pedig biztosít. Nem összeszokott duókról van szó, ezeket ad-hoc jelleggel állítják össze a szolgálatvezetők.

A bajtársiasság természetesen megvan a két szervezet egyenruhásai között, viszont nem bízhatnak meg egymásban korlátlanul, hiszen nem ismerik egymást. Senki sem lehet tehát biztos abban, hogy egy esetleges bántalmazást társa nem jelenti majd a feletteseinek.

A kerítés túloldaláról dobálnak és kiabálnak

Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy a migránsok számos esetben előszeretettel provokálják a határt védő egyenruhásokat. Ezt az információt több, a határon szolgáló rendőr is megerősítette lapunknak.

Elmondták: szerény angol tudásukat összeszedve kiabálják szitkaikat, mint például "Fuck you police!" időnként pedig köveket is átdobnak a kerítésen.

Néhány hete hasonló tapasztalatokról számolt be Facebook-oldalán Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere.

Keménykedő szerb rendőrök?

Szerbiában különféle bűnözői csoportok komoly hasznot húznak a menekültáradatból. Az embercsempész-bandákat bizonyára senkinek sem kell bemutatni, az üzletből azonban nem maradnak ki a szerb rendőrök sem. A Human Rights Watch jogvédő szervezet szerint a szerb egyenruhások nemhogy bántalmazzák, de kis is fosztják a migránsokat.

Az Orvosok Határok Nélkül szervezet szakembereinek Belgrádba visszakényszerülő bevándorlók nyilatkoztak. Meglehetősen csekély annak az esélye, hogy a szerb állam vendégszeretetét élvező migránsok bevallanák azt, hogy szerb bűnözők, vagy rosszabb esetben szerb rendőrök bántalmazták őket.

Az ügyet körüljárva tehát jelenleg annyi tudható biztosan, hogy valakik valahol bántalmaztak migránsokat, arra azonban továbbra sincs bizonyíték, hogy az elkövetők magyar rendőrök vagy katonák lettek volna.

Az egyelőre minden konkrét bizonyítékot nélkülöző vádaskodás hatására névtelenül ugyan, de a rendőrség állománya is megszólalt. Üzenetüket a Magyar Rendőrök és Katonák, vele-TEK vagyunk Facebook-oldalon tették közzé:

Állítólag összeverik a migránsokat a magyar határ védői

Az Aftonbladget riportjában az Index szerint arról írnak, a szerb-magyar határzáron visszafordított, majd Belgrádig visszaszoruló migránsok között eddig is voltak olyanok, akiken gumibot okozta sérüléseket találtak az orvosok, most azonban több ilyen eset volt, mint korábban. Az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet egyik tagjára, Andrea Contentára hivatkozva azt írták, nemrég egyetlen nap alatt húsz bevándorlót kellett ellátniuk az orvosoknak.