Ha teszik, ha nem, a törökök beveszik Németországot

Ankarát a lehető legkevésbé sem érdekli a német tiltás, ha kampányolni akarnak, akkor kampányolni fognak, közölte a török külügy.

Cavusoglu arra reagálva nyilatkozott, hogy az utóbbi napokban számos német település önkormányzata visszavonta olyan rendezvények engedélyét, amelyen akár ő, akár más török miniszter felszólalását tervezték.

A miniszter kedden Hamburgba utazik, hogy este a helyi török közösség előtt kampányoljon az elnöki rendszer bevezetése mellett.

"Ezt kívánja a gyülekezési szabadság, amelyet az európai normák és értékek is pontosan kimondanak"

- szögezte le.

Az alkotmánymódosítás kérdéséről Törökországban április 16-án tartanak népszavazást. A tervek szerint megszűnne a miniszterelnöki tisztség és a mindenkori államfő lenne a végrehajtó hatalom feje.

A török külügyi tárca vezetője szégyenletesnek és előítélettel telinek minősítette a török miniszterek kampányának korlátozására vonatkozó német döntéseket. Hozzátette: elfogadhatatlan, hogy egy baráti ország ennyire nyíltan állást foglaljon a népszavazási kampányban. Törökország a szükségesnek ítélt módon válaszol, ha ellenséges hozzáállás fogadja - hangoztatta.

Ez Európa! Megtiltanák, hogy a törökök az Unióban kampányoljanak

„Hasznos volna az EU közös fellépése ezen a téren, hogy megakadályozza az ilyen kampányrendezvényeken való részvételt" - mondta Kern a Welt am Sonntagnak. A közös fellépés haszna az volna, hogy „nem egyes országok kerülnének nyomás alá, amelyekben megtiltják az ilyen fellépéseket, mint például Németország" - fejtette ki.

Cavusoglu arról is beszélt, hogy Európa az olyan populista pártok fogságába esett, mint Hollandiában Geert Wilders bevándorlásellenes Szabadságpártja (PVV). Ha a kontinens nem tudja meggátolni a rasszista tömörülések felemelkedését, a második világháború előttihez hasonló időszak felé halad - vélte.

A török külügyi tárca vezetője előreláthatólag szerdán személyesen találkozik Sigmar Gabriel német külügyminiszterrel.

Németországban él a legnagyobb határon túli török közösség, mintegy hárommillió tagja közül minden második választójoggal rendelkezik Törökországban is.

A német kormány visszautasította Erdogan nácizását

A német szövetségi kormány határozottan visszautasít minden megnyilatkozást, amely egyenlőségjelet tesz a demokratikus Németország politikája és a nemzetiszocializmus közé- jelentette ki berlini tájékoztatóján Steffen Seibert kormányszóvivő.Az összehasonlítás a nemzetiszocializmussal Recep Tayyip Erdogan szavaitól függetlenül is, mindig eleve "abszurd", mert arra irányul, hogy relativizálja és ártalmatlan színben tüntesse fel a nemzetiszocializmus