Lázár szerint „összevissza beszéltek”, amikor azt mondták, „csak” 100 milliárd lesz a Puskás

Lázár szerint a kormánybiztosok éveken át "összevissza beszéltek".

A Puskásért a 100 milliárd forintos keret sem számít alacsonynak, a Lázár János által két héttel ezelőtt bejelentett 190 milliárdos keret azonban már európai viszonylatban is a legnagyobb -legalábbis legdrágább- beruházások közé emelte a projektet.

Lázár János most azonban azt mondta, az építésről szóló kormányhatározat már az elején is 180 milliárd forintról szólt, tehát „csak” tízmilliárddal lépnék túl a keretet, szó sincs duplázásról.

Európa pisloghat: olimpia helyett rekord-túlárazott lesz a 190 milliárdos Puskás

Ki az az Arsenal? Hányan vannak azok? És mi az a Vélodrome? - tehetnék most fel a kérdést a kormányban, hiszen az új Puskás Ferenc Stadion sokkal drágább lesz a vártnál és elvártnál, és ami drága, az nyilván jó is - vagy majd utólag mutogatunk, mint a 4-es metrónál.

Amikor szembesítették vele, hogy eleinte 70-90, végül 100 milliárd forint körüli keretről volt szó, a miniszter egyszerűen azt mondta, hogy vannak emberek, akik „összevissza beszélnek”.

Lássuk, kik beszéltek összevissza:

- 2013 áprilisában kormányszóvivői minőségében Giró-Szász András, aki 70-90 milliárdról beszélt,

- 2014 júniusában Vígh László kormánybiztos, aki 90-100 milliárdról beszélt,

- 2015 májusában Fürjes Balázs kormánybiztos, aki még a terveket is csökkentette a 100 milliárdos határ betartásáért.

Lázár János azonban a kormányinfón még Fürjes nevének hallatára sem visszakozott, sőt, elég kínos helyzetbe hozta őt, ugyanis egyszerűen annyit mondott, hogy

Fürjes Balázs és az összevissza beszéd nem egymást kizáró fogalmak.

Tehát a Puskás-projekt röviden:

- évekig azt mondták, hogy 100 milliárdnál nem kerül többe, sőt, hogy ezt tartani tudják, még bizonyos funkciókat is kivesznek a tervekből

- az olimpiai pályázat bukása utáni első napon mégis bejelentették, hogy 190 milliárdba fog kerülni

- most pedig azt mondják, valójában eddig is erről volt szó,

- csak ezek szerint a kormánybiztosokra éveken át nem szóltak rá, hogy hülyeségeket beszélnek.

Pedig ha ez tényleg így történt, az komolyabb kérdéseket is felvethet a jövőre nézve. Hiszen ha a kormány egy éveken át tartó, ráadásul súlyos ellentmondást elintéz annyival, hogy néhányan közülük „összevissza beszéltek”, akkor felmerülhet, hány ilyen ügy lehet még, és milyen felelősségre vonás járhat a súlyos, tízmilliárdos összegeket érintő félrebeszélések miatt.