Svájc nem tesz keresztbe a törököknek

A kormány a döntést azzal indokolta, hogy nem látja különlegesen veszélyesnek a rendezvény megtartását.

Mevlüt Cavusoglu vasárnap akar beszédet mondani a Svájcban élő, de török állampolgárságú közösség képviselői előtt, azzal a céllal, hogy megszerezze támogatásukat. Az elnöki típusú kormányzat létrehozásáról áprilisban tartanak ügydöntő népszavazást.

Zürich kanton vezetői szerdán arra kérték a szövetségi hatóságokat, hogy - más európai országokhoz, köztük Németországhoz hasonlóan - biztonsági okokból mondják le Mevlüt Cavusoglu látogatását.

"Levelet küldtünk Bernbe, és ebben azt kértük, hogy intézkedjenek a Zürichbe tervezett rendezvény lemondásáról" - mondta Urs Grob, Zürich kanton biztonsági főosztályának vezetője, aki "jelentős tüntetésekre" számít Cavusoglu látogatása esetén.

"A szövetségi kormány biztonságért felelős hatóságainak az jelenleg a véleménye, hogy a török külügyminiszter Zürichbe tervezett vasárnapi látogatása nem jár emelt fokú fenyegetéssel a belső biztonságra, következésképpen nincs ok a megtiltására" - hangzik a kormány közleménye.

A rendezvény betiltását kérő kantoni vezetés csalódottságának adott hangot, de azt ígérte, hogy mindent megtesz a rend megőrzéséért a várható tömeges tiltakozás esetén.