Putyin örül a törököknek

Moszkva nagyon örül annak, hogy gyors ütemben állnak helyre az orosz-török kapcsolatok.

Putyin elmondta, hogy csütörtökön a két ország kormányfői a gazdasági kapcsolatok "teljes körű" helyreállításáról folytattak megbeszélést. Felhívta a figyelmet arra, hogy a beruházások és a jelentős projektek megvalósítása terén is folytatódott az orosz-török együttműködés.

Szavai szerint "bizalmon alapuló és hatékony" párbeszéd alakult ki a két ország védelmi tárcái és titkosszolgálatai között a világ súlyos válságai, elsősorban a szíriai krízis megoldásának ügyében.

Erdogan, akit kormányának összes kulcsminisztere elkísért Moszkvába, "drága barátomnak" szólította Putyint. Kiemelte, hogy Moszkva és Ankara egyre aktívabban működik együtt a Török Áramlat gázvezeték és az akkuyui atomerőmű építésében. A török elnök szerint a két ország kooperációjának legfontosabb területei a hadiipar és az energetika.

A találkozót megelőzően Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Putyin és Erdogan egyebek között a szíriai politikai rendezésről és a kétoldalú katonai együttműködésről, valamint az Andrej Karlov ankarai orosz nagykövet meggyilkolásának ügyében zajló nyomozás állásáról is eszmecserét folytat majd.