Megkövezné a szélsőségeseket a szélsőségesekkel együtt kormányzó Fico

A szociáldemokrata pártoknak alternatívát kell nyújtaniuk az emberek számára a mai politikában jelen lévő különféle szélsőséges mozgalmak és félbolondok ellen - jelentette ki Robert Fico, a szlovákiai Smer-Szociáldemokrácia párt elnöke, kormányfő szombaton a dél-morvaországi Brünnben a Cseh Szociáldemokrata Párt kongresszusán. 

Az ilyen jelenségek azért nyernek egyre nagyobb teret a mai politikában - vélekedett Robert Fico - mert "a szélsőségesek a várakozásoknak megfelelően eléggé szélsőségesek, s a félbolondok pedig eléggé bolondok". Szerinte elsősorban a Bohuslav Sobotka vezette szociáldemokrata pártnak köszönhető, hogy "Csehország a stabilitás és a nyugalom szigete" Európában. 

"Felejtsük el azt a bibliai mondást, hogy aki téged kővel dobál, azt dobd meg kenyérrel. Én azt mondom: ha valaki követ dob rád, te dobd meg két kővel. Különösen akkor, ha szélsőségesekről és félbolondokról van szó - fejtette ki Fico, akit ezután állva tapsoltak meg a cseh szociáldemokrata párt kongresszusának küldöttei.

A szlovák kormányfő a "szélsőségesek" elleni küzdelmet csak országa határain kívül veszi ilyen véresen komolyan. Egy éve kormányozza ugyanis közösen Szlovákiát a soviniszta magyargyűlölő Szlovák Nemzeti Párttal, és a magyarellenes erőkkel is összeálló Híd-Most-tal. 

Forrás
MTI nyomán