Bazi nagy török balhé: a dánok is beszálltak a bokszba

Nem kérnek a török kormányfőből. 

Rasmussen a Törökország és Hollandia között kialakult diplomáciai feszültséggel indokolta indítványát.

"Tervbe vett találkozónk nem különíthető el a Hollandiát érő török szóbeli támadásoktól, ezért javasoltam török kollégámnak látogatása elnapolását" - áll Rasmussen sajtónyilatkozatában.

 

Letépték a holland zászlót, a török lobog helyette

A televíziós felvételeken jól látható, amint egy férfi az épület tetején állva azt kiabálja, hogy Allah akbar (Allah a leghatalmasabb). A konzulátus előtt török zászlókat lengető férfiak kis csoportja eközben hangosan szidta Hollandiát, egyebek között azt kiabálva, hogy "rasszista Hollandia".A rendfenntartó erők nem avatkoztak közbe, meg sem próbálták megakadályozni a férfit, hogy a szomszédos házakról átmásszon a konzulátusra.

 

A holland-török diplomáciai vitát az lobbantotta lángra, hogy Hollandia nem engedett területére két török minisztert, akik egy szombati rotterdami török kampányrendezvényen akartak felszólalni. Hasonlóan járt el Németország is a minap: Berlin sem engedte, hogy török politikusok kampányoljanak az elnöki jogkör kiszélesítése mellett, amelyről áprilisban népszavazáson dönt Törökország népe.