Még jobban meghajtják az antifa-rollert a francia politikusok

Nem elég, hogy a francia baloldal, és a fősodratú média két napja veszettül hajtja az antiszemitizmus légószirénáját, nem elég, hogy a jobboldal elhatárolódott önmagától és bocsánatot kért - most a "felelősök" fejét követelik.

A balhét a liberális jobboldal pártjának, a Köztársaságiaknak egy Twitter-bejegyzése indította el. Az Igazság a Macron-galaxisról című karikatúra pénteken jelent meg a konzervatív párt Twitter-oldalán. A rajzon a baloldali liberális elnökjelölthöz és mozgalmához közel álló, korábban a szocialistákhoz, vagy a kommunistákhoz kötődő politikusok gyűrűjében áll a görbe orrú, cilinderes Emmanuel Macron, akit bankárként ábrázolnak, amint sarlóval a kezében szivart vág. 

Macron korábban különböző nagy pénzintézetekben dolgozott vezető pozícióban. A cilinder és a szivar, illetve a sarló bizarr összképével arra akartak rámutatni, milyen ellentmondásos Macron pátjának összetétele. Hogyan

fog össze egy volt bankár akár egy kommunistával is. 

 

Mi történik, ha szembesítünk egy politikust azzal, hogy volt bankárként komcsikkal fog össze?

A balhét ezúttal a mérsékelt jobboldal pártjának, a Köztársaságiaknak egy Twitter-bejegyzése indította el. Az Igazság a Macron-galaxisról című karikatúra pénteken jelent meg a konzervatív párt Twitter-oldalán. A rajzon a vezető politikusok és ismert közéleti emberek által körbefogott görbe orrú, cilinderes Emmanuel Macron elnökjelölt bankárként ábrázolva sarlóval a kezében szivart vág.

 

A karikatúra azonnal kiverte a biztosítékot, a baloldal és a fősodratú média két napja harsog a "kódolt antiszemita uszításról." A Köztársaságiak sietve elhatárolódtak a rajztól, levették Twitter oldalukról, és bocsánatot kértek. Ez azonban ilyen égbekiáltó bűn esetében nem elég. Francois Fillon, a párt elnökjelöltje vasárnap

a "felelősök" megbüntetését követelte. 

"Nem fogom eltűrni, hogy a pártom az antiszemita propaganda kódjait használó karikatúrát tegyen közzé" - olvasható Francois Fillon közleményében. "Megértem a felháborodást, amelyet az kiváltott, miután történelmünk szomorú korszakának rajzait idézi és olyan ideológiát közvetít, amely ellen mindig is harcoltam. A politikai harc kemény, de méltóságteljesnek kell maradnia" - tette hozzá. 

A konzervatív elnökjelölt azt kérte Bernard Accoyer pártfőtitkártól, hogy szankcionálja "az elfogadhatatlan karikatúra" megjelenéséért felelős párttagot.