Részletek derültek ki Rogán sötét bizniszéről

Ha a kormány közeli offshore cégeke keresnek rajta, akkor jöhetnek a bevándorlók.

Sneider Tamás ezúttal is Rogán Antalhoz, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterhez fordult (a korábbi, érdemi válasz nélkül maradt megkeresésekről már beszámoltunk, lásd ITT). A jobbikos politikus meglehetősen kemény hangvételű beadványában nem válogatta meg a szavait.

"Kérem, ha nem kíván (vagy nem tud) válaszolni a feltett kérdésre, akkor írja azt, de a fölösleges mellébeszéléstől kíméljen meg!" - így támadt neki Rogánnak az Országgyűlés jobbikos alelnöke, de a folytatás sem sikeredett baráti hangvételűre.

"Ha a letelepedési kötvényekkel kapcsolatos kérdések megválaszolása nem tartozik a Miniszterelnöki Kabinetiroda feladatai közé, nem tudnak, vagy továbbra sem akarnak érdemben válaszolni, akkor ismételten kérem, jelölje meg annak a miniszternek vagy éppen üzletembernek a névét és elérhetőségét, aki a kérdésemre érdemben tud válaszolni!" - így zárta az írásbeli beadványát Sneider.

A Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős államtitkára, Tállai András válaszolt. A letelepedési magyar államkötvény (LMÁK) forgalomba hozatalára szerződött vállalkozások egyedi jegyzési adatairól az államtitkár nem tudott információt szolgáltatni, azt viszont elárulta, hogy négy év alatt összesen 17 ezer 9 darab kötvény kelt el.

Mindez nem jelenti azt, hogy ennyien kaptak letelepedési engedélyt. Egy-egy tartózkodási, illetve letelepedési engedélyhez 2013-ban és 2014-ben 1 darab 250 000 euró értékű kötvényt, míg 2016-ban 6 darab 50 000 euró értékű kötvényt kellett lejegyezni. Átmenetileg a 2015-ös évben 250 000, illetve 300 000 euró összegben is került sor értékesítésre (egy főre 5 vagy 6 db 50 000 euró névértékű kötvény által).