A törökök már a menekültekkel fenyegetik az Uniót

"Törökországnak újra kell értékelnie az Európai Unióval tavaly kötött menekültügyi egyezményt."

Celik hangsúlyozta: a paktumnak köszönhetően az Egei-tengeren zajló, sokszor halálos áldozatokat követelő menekültáradatnak sikerült elejét venni és Törökország „bizonyos értelemben megmentette az emberiség becsületét.”

A tárcavezető szerint az unió nem tartotta magát az egyezményhez, Törökországnak pedig nincs kötelezettsége az EU felé.

Az Európába tartó menekültáradat megállítását célzó alku értelmében az Égei-tengeren a görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket visszaküldik Törökországba.

A megegyezés értelmében az EU-tagországok ezért cserében - egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, mint amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba, továbbá Brüsszel 6 milliárd euróval hozzájárul a törökországi menekültek ellátásához.

Törökország az utóbbi hetekben Hollandiával és Németországgal is konfliktusba keveredett amiatt, hogy ezen országok nem engedték meg török miniszternek, hogy a nyugati városok utcáin tartsanak a török bevándorlóknak az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-i török népszavazással kapcsolatos kampányrendezvényeket.