Az uniós pénzekből felhúzott vadászházak mellett a fideszes politikusok lovardái is szépen épülnek

Magyarország erősödik, a vadászházak, stadionok és lovardák is szépen épülnek.

Rögtön megnyíltak az uniós pénzcsapok az önkormányzati ingatlanon fekvő Bánki-lovarda fejlesztésére, miután Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő felsége lett a Mohácsi Lovasklub tulajdonosa és egyben marketingese is – írja derítette ki az atlatszo.hu.

Bánkiék már 2014-ben 15 millió forintot kaptak klubház építésére, majd néhány hónappal később nemzeti lovaskultúra-oktatásra is jelentős uniós forrásokat nyertek el. Hogy pontosan mennyit, azt egyelőre nem lehet tudni, de annyi biztos: a kiírt közbeszerzési pályázatot nettó 32,4 millió forintért a B Build & Trade Kft. nyerte meg. A cég Benik Balázs tereprali-bajnok érdekeltsége, Bánki Erik felesége pedig véletlenül nagy ralirajongó, és szintén véletlenül pont Benik feleségével együtt terveztek rajthoz állni az egyik ralifutamon.

A B Build & Trade Kft. másik két közbeszerzést is elnyert Bánkiéktól. Az Átlátszó szerint ez arra enged következtetni, hogy a Bánki-lovarda két másik címen is nyert uniós forrást. A portál megjegyzi: a Hagyományőrző kézműves ifjúsági tábor térségek közötti együttműködés keretében című projektjük alapján 39 millió forintból ifjúsági szállást, Lovas turisztikai szolgáltatások fejlesztése Felső-Bácskában címen 25,7 millió forintból új istállót és bálatárolót építtettek.

Beniknak amúgy sincs panasza a közbeszerzésekre. A fideszes vezetésű városok kiírásain remekül szerepelnek. 2015-ben 4 milliárdos forgalom mellett 265 millió forinti nyereséget könyvelhettek el.

A lovardák építése körül nem ez az első botrány. A nemzet gázszerelője és építőmestere, Mészáros Lőrinc is szívesen eszkábál össze lovardákat. Például egy közel 7 milliárdos beruházás keretén belül 1.9 milliárd forintért újította fel egyik cégével a szilvásváradi Lipicai Lovasközpontot.

Lovasközpont helyett lovasított közpénz?

A Felderítő szerint a novemberben átadott, majd decemberben bezárt lovarda felújítására 6,8 milliárd forintot szánt a kormány, a projektbe egy lovasstadion is tartozott.A közbeszerzésre csak Mészárosék jelentkeztek, ugyanakkor úgy tűnik, nem végeztek túl jó munkát: Ifjabb Bozsik József egyes- és pónifogathajtó szövetségi kapitány az N1TV-nek arról beszélt, a talaj sem jó minőségű, ráadásul a téli rendezvények ellenére a lovarda fűtetlen, így a külföldi létesítmények sokkal magasabb színvonalúnak bizonyulnak.