Ha a fővárosban ünnepelne, íme a főbb rendezvények

Kormány, ellenzék, korona, taps.

A programok a hagyományokhoz híven reggel 9 órakor az Országház előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját. Onnan az ünneplők - a megszokott útvonalon - a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség Központi Zenekarának vezetésével átvonulnak a nemzeti múzeumhoz.

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzeti Múzeumnál tart ünnepi beszédet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. A kormányfő a fél 11-kor kezdődő állami díszünnepségen - Tarlós István főpolgármester köszöntője után - szólal fel.

A kormányfő beszéde után indul meg az ünnepi menet a budai Várba. Az ünneplőket a Magyar Honvédség Budapest Helyőrség zenekarának tagjai, valamint a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség lovas huszárai vezetik fel. A menet útvonala idén eltér a korábbiaktól: az Astoria, a Szabad sajtó út, a Március 15. tér és a Széchenyi István tér érintésével a Lánchídon keresztül halad, majd a Clark Ádám térről a Hunyadi János úton keresztül éri el a Dísz teret.

Vár a vár és a korona

A budai Várban idén is egész nap ingyenes programokkal várják az ünneplőket, akik a többi között kiállításokat, koncerteket, gyerekprogramokat látogathatnak és hagyományos magyar finomságokat kóstolhatnak. Az Országházban ingyenes nyílt napot tartanak, az érdeklődők megtekinthetik a Szent Koronát.

Az Országház Kupolatermében délután 3 órától adják át a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrendeket. Az ünnepségen Áder János államfő mond beszédet, a díjátadáson részt vesz Orbán Viktor és Kövér László házelnök.

A pártok is megmozdulnak

A Jobbik "Még kér a nép!" mottóval tart megemlékezést a budapesti Petőfi-szobornál, a Március 15. téren. Az ünnepségen felszólal Vona Gábor pártelnök, Z. Kárpát Dániel és Fülöp Erik alelnök és Varga-Damm Andrea jogász. A rendezvény délután fél 2-kor kezdődik.

Az LMP tagjai tíz órától a Pilvax Kávéházban emlékeznek az 1848-49-es eseményekre, a két társelnök, Szél Bernadett és Hadházy Ákos beszédével.

A Demokratikus Koalíció elnöksége fél 11-kor a Pilvax kávéház előtt tartja rendezvényét, amelyen beszédet mond Gyurcsány Ferenc pártelnök.

A Magyar Liberális Párt délután fél kettőtől szintén a Pilvax közben emlékezik, Fodor Gábor pártelnök és Bősz Anett ügyvivő szólal fel.

A Párbeszéd Magyarországért a budavári Táncsics-börtönnél tart megemlékezést, amelyen Szabó Tímea társelnök mond beszédet.

Az Együtt rendezvénye reggel kilenckor az V. kerületi Petőfi-szobornál lesz, Berkecz Balázs alelnök mond beszédet.