2017. 03. 15. 18:41

"Formabontó" március 15-ei megemlékezés Dunakeszin - Habsburg-címerrel

Olvasónk hívta föl figyelmünket egy érdekességre a Dunakeszi önkormányzata által szervezett március 15-ei ünnepség kapcsán.

A forradalom évfordulóján meglehetősen szokatlan a Habsburg-ház címerállatának, a kétfejű sasnak a feltűnése, pláne egy hivatalos megemlékezésen.

Bár a Dunakeszin tartott megemlékezés hátterében hatalmas méretben feltűnő példány az ünnepi beszédeket megelőző műsor része volt, az előadás végeztével sem került le a színpadról.

Így fordulhatott elő az a szürreális helyzet, hogy a következőként felszólaló gimnáziumi igazgatónak sikerült pont annak az uralkodóháznak a méretes címere előtt megtartania szónoklatát, melynek uralma ellen 1848-ban kitört a forradalom.

Olvasónk tájékoztatása szerint ráadásul a magyar nemzeti trikolór méltatlanul végig a földön hevert a beszéd alatt, tetézve a szituáció felháborító és abszurd voltát.

Az alábbi képen jól látszik, hogy még a koszorúzás során is a színpadon feszül az óriási kétfejű sas:

Természetesen nem gondoljuk, hogy a szervezők szándékosan, valamiféle Habsburg-nosztalgiából követte volna el a fatális bakit, de azért mégis csak szégyenteljes, hogy nem képesek normális, méltó kereteket adni egyik legfontosabb nemzeti ünnepünk számára.