'48, '56, '10 – Orbán egy forradalmár, az olimpiaellenesek meg csak rombolni képesek

Fütyültek a fütyülők, lázított a forradalmár. Március 15.

A Magyar Nemzeti Múzeum épületénél tartott ünnepi megemlékezésen tartott beszédet szerda délelőtt Tarlós István főpolgármester, majd Orbán Viktor miniszterelnök.

Mialatt a közelből az Együtt szimpatizánsainak fütyülése hallatszott, Tarlós István az általános történelmi átfutáson túl arról beszélt, nem engedhetjük, hogy sorsunkat mások írják meg, vagy megfelelési kényszer alatt működjünk.

Elítélte a „hangos kevesek kishitűségét”, akik „mindenre nemet mondanak”.

Alapvetően egy visszafogott beszéd volt, többnyire mellőzve az aktuálpolitikai üzengetést, bár a "mindenre nem" könnyen szólhatott a NOlimpiának is.

A java viszont csak ezután jött.

„Viktor! Viktor! Viktor!”

- harsogták az összegyűltek a kormányfő érkezésekor. A miniszterelnök beszédét azzal kezdte, hogy odaszúrt a folyamatosan fütyülő tüntetőknek:

"Minden nemzet úgy ünnepel, ahogyan jelleme adja"

- mondta, majd egy kissé zavaros metaforával élve „családi szelfiről” kezdett beszélni, amiben a múlt és jelen kiváló magyarjai egy keretbe kerülnek.

A miniszterelnök ugyanakkor nem hagyta ott a március 15-i forradalmat a történelemkönyv lapjain: a 169 évvel ezelőtti események, melyek 1956-ban folyatódtak, szerinte máig tartanak.

Orbán Viktor szerint ez tesz különbséget az országot építő bátrak, és a csak rombolni képes „álomgyilkosok” között.

Azon túl, hogy itt Orbán Viktor a '48-as és '56-os hősökkel helyezte magát egy lapra, az „álomgyilkos” kifejezéssel könnyedén utalhatott a budapesti olimpia ellenzőire, hiszen ezt a szófordulatot a pályázat visszavonásakor használták a Fideszben.

A kormányfő, aki Habony Árpádon keresztül az utóbbi években lépcsőfokról lépcsőfokra építtette ki a Ripostot, Lokált és társait jelentő sajtótörténeti mélyrepülést, egyfajta „erkölcsi örökségről” is beszélt, amit át kell adnunk az unokáinknak ahhoz, hogy belőlük is nemzetmentő harcosok lehessenek.

Haldoklik a világrend

Baj van a birodalomban – vizionálta Orbán Viktor, aki elmondása szerint jeleket lát erre, és szerinte mi, magyarok a Kárpát-medencében már megtanultuk, hogy

"minden jön, amikor jönnie kell",

tehát fel kell készülnünk, hogy a '48-as szelek megérkeztek. Ezek egyébként a Brexitet és Donald Trump megválasztását jelentették beszédében.

Brüsszelt meg kell állítanunk – mondta a bevándorlásra áttérve, továbbra is folyamatosan párhuzamot vonva saját kormányának tevékenysége és történelem jeles eseményei között.