A gyógyszer után az élelem is elfogyott: válsághelyzetet hirdettek Venezuelában

A Nemzetközi Valutaalap 2017-re 1660 százalékos áremelkedést vár.

A törvényhozás azonnali válaszlépésre kérte az állami szerveket, hogy hatékonyan felvehessék a harcot az élelmiszerhiánnyal és az éhezéssel szemben. A venezuelai parlament egy bizottság létrehozásával járul hozzá a küzdelemhez, amelynek célja a nemzetközi források felderítése és bevonása lesz.

A 9,6 millió lakosú Venezuelát súlyos gazdasági válság sújtja: az alapvető élelmiszerek 68 százalékából hiány van a boltokban, miközben az infláció teljesen elszállt.

A Nemzetközi Valutaalap 2017-re 1660 százalékos áremelkedést vár.

A törvényhozás a kormány államközpontú és önkényes kisajátításokon alapuló gazdaságpolitikáját tette felelőssé a kialakult helyzetért, és Rodolfo Marco Torres élelmezési miniszter azonnali leváltását követelte.

2016 áprilisában a venezuelai parlament elfogadott egy bizalmatlansági indítványt a miniszterrel szemben, de a kormánypárti tábor vitatta ennek törvényességét. A venezuelai legfelsőbb bíróság az év elején semmisnek és érvénytelennek nyilvánította az ellenzéki többségű parlament minden döntését.

Tavaly januárban a törvényhozás az egészségügyben hirdetett humanitárius válsághelyzetet a gyógyszer- és eszközhiány miatt.