Egy 43 éves történet vége: az ETA leteszi a fegyvert

Az első sajtóértesülések arról szóltak, hogy a terrorszervezet nemzetközi sajtóorgánumokon keresztül pénteken közzétesz egy listát fegyverei rejtekhelyeiről, hogy elősegítse a lefegyverezési folyamatot.

A Le Monde ezt követően publikálta internetes oldalán Jean-Noël Etcheverryre hivatkozva, hogy április 8-án

teljes leszerelés keretében

több száz fegyvert és robbanóanyagot adhat át az ETA, amelyeket Baszkföld franciaországi területén rejtettek el. Etcheverry a baszk Bizi nevű környezetvédelmi és társadalmi mozgalom vezetője, akit tavaly decemberben a francia hatóságok letartóztattak egy, az ETA fegyvereinek lefoglalására irányuló akcióban.
 

Inigo Urkullu, baszk elnök az észak-spanyolországi San Sebastianban tartott kora délutáni rendkívüli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy kormánya "közvetlenül" kapott tájékoztatást a leszerelés lehetőségéről, amelynek szerinte egyoldalúnak, visszafordíthatatlannak, teljesnek, és törvényesnek kell lennie.

 A baszk elnök hangsúlyozta: "történelmi" lehetőségről van szó, amelynek eléréséhez a spanyol és a francia kormány együttműködését is kérte.

 Ínigo Méndez de Vigo, spanyol kormányszóvivő a lehetséges lefegyverzés hírére úgy reagált: a kabinet álláspontja szemernyit sem változott az elmúlt hat évben a terrorizmussal kapcsolatban.
 

"Nagyon világos és tiszta: az ETA-nak két dolgot kell tennie, lefegyvereznie és feloszlatni magát" - fogalmazott a politikus.
 

Juan Igancio Zoido, spanyol belügyminiszter Twitter-üzenetben azt közölte: az ETA nem kap semmit cserébe a lefegyverzésért.  A terrorszervezet öt és fél évvel ezelőtt, 2011 októberében jelentette be, hogy felhagy a fegyveres, erőszakos akciókkal és beszünteti tevékenységét, de nem oszlatta fel magát, és fegyvereit sem adta át a hatóságoknak. Utóbbiról egyeztetést kezdeményezett a spanyol és francia kormánnyal, ám mindkét ország vezetése jelezte: nem tárgyalnak a terroristákkal.
 
A becslések szerint a Baszkföld függetlenségéért küzdő terroristák 43 év alatt több mint nyolcszáz embert gyilkoltak meg.