Megrendítő klippel emlékezik a katyni mészárlásra a Hungarica

Március 24-én, Esztergomban mutatják be. 

1940 áprilisában a Katyni vérengzés néven ismert tömeggyilkosságban a becslések szerint 22 ezer lengyel tisztet és civilt lőttek tarkón a szovjetek. A mészárlásnak

két magyar áldozata is volt: Kuehnel (Kühnel) Oskar Rudolf és Korompay Emánuel Aladár.

Korompayt 1914-ben besorozták az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregébe és a galíciai frontra küldték, ahol megismerkedett lengyel származású feleségével, majd önként jelentkezett a függetlenségért küzdő lengyel erőkhöz. Nyelvészként és műfordítóként dolgozott, ő volt az első magyar-lengyel szótár szerkesztője és a Varsói Egyetem magyar lektora. A Magyar-Lengyel Baráti Társaság elnöki tisztségét is betöltötte.

A lengyel parlament 2007-es döntése alapján április 13-a a katyni mészárlás áldozatainak emléknapja. (1943-ban ezen a napon tárták a németek a világ nyilvánossága elé a több nemzetközi tudós által is alátámasztott tényeket.) A tömeggyilkosság áldozatainak 2011 áprilisában avattak emlékművet Budapesten a Katyini Mártírok parkjában.

A tavaly ősszel megjelent dupla Hungarica lemez Haza és hűség című dalához már készített egy nagyszabású videoklipet a zenekar Császár Tamás rendezésében, amit hetek alatt több százezren tekintettek meg a világhálón. 

Mentes Norbert, a banda gitárosa elmondta: a mostani film ennek a folytatása, ami az egész lemez koncepcióját követi, a magyar és a lengyel nemzet, baráti, hősies, ugyanakkor tragédiákkal is átszőtt történelmi kapcsolatát mutatja be.

A királyi vérvonalak keveredésétől a közös sorscsapásokon keresztül sok minden összeköt minket. Ezért gondoltuk úgy, hogy egy rockzenei megemlékezés keretében tisztelgünk a magyar-lengyel barátság előtt. 

 - tette hozzá a zenész. 

A zenekar

március 24-én, a Magyar-Lengyel Barátság Napján, Esztergomban mutatja be

élőben is a dal új verzióját. A Hungarica lengyelországi koncertjein rendszeresen fellép velük Edyta Szkołut népszerű lengyel énekesnő, aki most Esztergomba is elkíséri a a bandát. Az este vendége a Pozytywka lengyel zenekar lesz. 

A Magyar-Lengyel Barátság Napja, először 2006. március 24-én került megrendezésre. Akkor leplezték le Győrben a Magyar-Lengyel Barátság emlékművét, valamint szintén akkor sor került a testvérvárosok találkozójára. 2007-ben mindkét állam parlamentje egyhangúan elhatározta, hogy március 23. a Magyar-Lengyel Barátság Napja lesz.