Trump magyar származású különmegbízottja teremthet békét a Szentföldön

Az izraeliek és a palesztinok is megbíznak benne.

A magyar származású (édesapja Szatmárcsekei volt), Greenblatt első, négynapos látogatásán fáradhatatlanul tárgyalt, s főként meghallgatta az érintetteket, és tanulmányozta a gondokat olyan helyeken is, amelyeket az eddigi amerikai békecsinálók figyelmen kívül hagytak: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök mellett találkozott a Dzsalazun menekülttábor lakóival, telepes önkormányzati vezetőkkel, izraeli és palesztin diákokkal, gázaiakkal, zsidó, keresztény és muzulmán vallási vezetőkkel is.

Izraeli látogatása előtt a The New York Times című amerikai napilap írása tapasztalatlannak mutatta be Trump küldöttjét, aki szinte véletlenül került erre a feladatra, de egy hét alatt bebizonyosodott, hogy ha nincs is sok évtizedes tapasztalata, élesek az ösztönei, komoly, józan ésszel, személyes varázzsal és érzelmi intelligenciával bír - állítja Ravid. 

Greenblatt látogatásának üzenete szerint Trump komolyan gondolja, és rendkívül fontosnak tekinti közel-keleti rendezési terveit, a "végső alku" megkötését. Benjámin Netanjahu ugyanakkor összesen nyolc órát tárgyalt az amerikai küldöttel főként a telepesek ügyéről, de eredménytelenül.