Soros pénzcsapjait és befektetéseit vizsgálnák republikánus szenátorok

Az amerikai külügyminiszterhez címzett levelet hatan írták alá: Jim Inhofe oklahomai, Thom Thills észak-karolinai, Ted Cruz texasi, David Perdue georgiai, Bill Cassidy lousianai és Mike Lee utahi szenátor, aki kérelmüket az interneten nyilvánosságra is hozta.

A hat republikánus szenátor azzal vádolja az Obama-adminisztrácót, hogy baloldali mozgalmakat támogatott az adófizetők pénzét felhasználva az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége segélyein keresztül. A levélben külön nevesítik a George Soros Open Society Foundations, vagyis Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok szervezetét, amely feltételezhetően közpénzből befolyásolta más országok politikai folyamatait. A szenátorok példaként említik Macedóniát és Albániát, de emellett utaltak arra, hogy más országok esetében is fennáll a beavatkozás gyanúja.

Februárban a Fox News számolt be arról, hogy republikánus törvényhozók vizsgálnák, hogyan juthatott az amerikai adófizetők pénze Macedóniába. A gyanú szerint az Amerikai Fejlesztési Hivataltól 9,5 millió dollár vándorolt Soros György Nyílt Társadalom Alapítványához, amelyen keresztül aztán tisztázatlan célból Macedóniába folyt a pénz. Az illegális tranzakcióról egy negyven oldalas jelentést állítottak össze macedón szervetek segítségével.

Tavaly augusztusban a WikiLeaks olyan elektronikus levelezéseket tett közzé, amelyek szerint Soros György 2011-ben arról írt az akkori amerikai külügyminiszternek, Hillary Clintonnak, hogy miként kellene kezelni az albániai zavargásokat, miután a hatóságok a tüntetők közé lőttek. Soros még azt is megírta Clintonnak, hogy kiket küldjön az Európai Unió közvetítőnek a balkáni országba. Az egyik ilyen javasolt név volt Miroslav Lajcák, korábbi szlovák külügyminiszter, aki végül valóban meg is érkezett Albániába.