2017. 03. 20. 20:35
MTI

Kiskorúval folytatott szexuális kapcsolatot, szabad emberként térhet haza

Három hónapon belül dönt egy Los Angeles-i bíró arról, hogy Roman Polanski visszatérhet-e szabad emberként az Egyesült Államokba évtizedek óta húzódó bírósági ügyének elrendezésére.

Az Oscar-díjas filmrendező azt szeretné, hogy szabadon beutazhasson az Egyesült Államokba, és felkereshesse felesége, Sharon Tate sírját, akit 1969-ben gyilkoltak meg Los Angelesben Charles Mason bandájának tagjai, és rendezhesse 1977-es bírósági ügyét anélkül, hogy börtönbe kelljen vonulnia. Harland Braun, a rendező Los Angeles-i ügyvédje februárban levelet intézett az ügyében eljáró kaliforniai bíróhoz, aki hétfőn hallgatta meg az ügyészség és az ügyvéd érveit. Scott Gordon közölte, hogy 90 napon belül hozza meg döntését.

A Franciaországban élő, lengyelországi gyökerű 83 éves filmrendezőt negyven éve körözik az Egyesült Államokban kiskorú megerőszakolása miatt. A rendező 1978-ban elismerte, hogy kiskorúval folytatott törvénytelen szexuális kapcsolatot, de tagadta a nemi erőszakot. 42 napot töltött börtönben, de elmenekült az ítélethirdetés elől, mert úgy értesült, hogy nem tartják be a vádalkut, amit kötött. 

Az elmúlt években mind Svájc, mind Lengyelország többször is elutasította az Egyesült Államok kérését Polanski kiadatásáról. Harland Braun arra kérte Scott Gordont, a Los Angelesi fellebbviteli bíróság bíróját, hogy nyissa fel Polanski 1977-es vallomását, és ezen vallomás, valamint a lengyelországi és svájci bírósági döntések alapján állapítsa meg, hogy Polanski valóban vádalkut kötött, és nem kell több időt börtönben töltenie.