Csak kampányfogás volt a lex Heineken? - máris ejtené a tervezetet a Fidesz

A javaslat még a Fidesz-frakció jogászai szerint is védhetetlen így kihátrálnának mögüle.

Lázár János és Semjén Zsolt javaslata szerint börtönbüntetéssel sújtanák azokat a cégeket, amelyek önkényuralmi jelképet használnak termékeik népszerűsítésére, a tervezet egyértelműen a Heineken ellen készülhetett, mivel azonban a javaslat még a Fidesz-frakció jogászai szerint is védhetetlen így kihátrálnának mögüle – tudta meg a hvg.hu.

Na és? Ma beleállunk, aztán majd kiállunk belőle

– így reagált a lap a lex Heinekennel kapcsolatos kérdésére egy fideszes képviselő hétfőn a parlamentben. A hvg.hu úgy tudja: a kormánypártok szépen csendben ejtik majd a múlt héten benyújtott törvénytervezetet, amely akár kétmilliárd forintra vagy letöltendő szabadságvesztésre büntetné az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú használatát.

A döntés mögött az áll, hogy a kormánypártokban belátták: a nemzetközi és uniós védjegyszabadalmi szabályok alapján bíróság előtt Magyarországnak nem lenne esélye a Heinekennel szemben. A holland gyártó vörös csillaga nemzetközileg védett védjegy. Ez már akkor is így volt amikor csatlakoztunk az EU-hoz 2004-ben, tehát már akkor jelezni kellett volna a problémát. Tizenhárom évvel a csatlakozás után azonban már késő bánat.

Mint ismeretes, a Heineken hosszú évek óta perben áll az Igazi Csíki sör gyártójával a névhasználat miatt. A román táblabíróság januári döntése értelmében az Igazi Csíki Sörnek 30 napon belül minden jogsértő „tárgyat és eszközt” meg kellett volna semmisítenie a már legyártott sörökön kívül. A névváltoztatás azonban ideiglenesen megoldotta a problémát, noha Magyarországon jobbikos kezdeményezésre bojkott is indult a Heineken ellen.

Jelenleg úgy tűnik, a lex Heineken nem volt több, mint egy egyszerű kampányfogás, azt valójában sohasem gondolták komolyan.