"Tarthatatlan, hogy mi csak küldjük a fiataljainkat a távolba, közben saját államaink nem fejlődnek"

Rövid interjúnk Frano Čirko, horvát pártelnökkel az európai bérunióról.

Ön miért tartja fontosnak, hogy létrejöjjön az európai bérunió, milyen jelentőséggel bír ez Horvátország számára?

Horvátországban a legnagyobb probléma jelenleg a fiatalok nyugatra vándorlása: minden nap buszok, vonatok, repülőgépek százai indulnak nyugat-európai országok felé, utasaik pedig nem térnek vissza hazánkba. Ennek oka a horvát és a nyugati fizetések közötti egyenlőtlenség.

"Ha nem vetünk véget ennek a tendenciának, akkor minden tekintetben az összeomlás fenyeget minket."

A mai horvát politika legfontosabb teendője kell legyen, hogy ezt megakadályozza.

Hogy látja, sikeres lehet a projekt?

A polgári kezdeményezés minden esetben sikerre vezet majd: ha keresztül tudjuk vinni az elhatározásainkat, akkor az egyértelmű győzelem; ha az unió vezetői nem fogadják el a petíciót, az iránymutatás lesz arra nézve, hogy az Adriai-tenger, a Baltikum és a Fekete-tenger közötti országoknak össze kell fogniuk és együtt kell dolgozniuk.

Európai bérunió: Kelet-Közép-Európa igazságot és egyenlőséget kér

„A mai nap annak a bizonyítéka, hogy közös célok érdekében képesek vagyunk összefogni" - jelentette ki Vona Gábor, a Jobbik elnöke az európai béruniót kezdeményező budapesti konferencia nyitóbeszédében. Szerinte a részt vevő országok képviselői az első csatát megnyerték, de még egy hosszú küzdelem előtt állnak, amíg elérhetik céljukat.

Tehát ez a kezdeményezés a bérunióért folytatott harcon túlmutató szövetség alapja is lehet?

Természetesen, mindenekelőtt a közép-európai országok együttműködését hozhatja el, Észtországtól egészen Horvátországig.

Ön lát reális esélyt arra, hogy nyugatról is kapjon támogatást a béruniós elképzelés?

Ha az unió vezető államai, Németország és Franciaország, valóban jót akarnak Horvátországnak, akkor nekik is támogatniuk kell a kezdeményezés megvalósulását. Ez kell ahhoz, hogy egész Európa erős legyen. Amennyiben ez nem történik meg, azzal azt üzenik, hogy az EU keleti tagállamaira továbbra is csupán a képzett, fiatal munkaerő forrásaként tekintenek.

"Tarthatatlan, hogy mi csak küldjük a fiataljainkat a távolba, közben saját államaink nem fejlődnek."

"Ezzel a kezdeményezéssel eldől, hogy mindenki magáénak érezheti-e az uniót, vagy sem"

Ön miért döntött úgy, hogy felvállalja a bérunióért küzdő kezdeményezés támogatását?Úgy gondolom, ez a probléma áthatja egész Közép-Kelet-Európát és az itt élők minden generációját érinti. A fiatalok többsége a távozást fontolgatja, a 20-30 évesek nagyja már el is ment, a középkorúak sokszor csak a nyelvtudás hiánya, vagy a családi kapcsolataik miatt nem tudnak velük tartani.