A fideszes Bánki Erik szerint a havi egymilliós jövedelem nem számít kirívónak Magyarországon

A felcsúti Pancho Aréna VIP páholyában legalábbis biztosan nem.

Néhány napja Botka László, Szeged polgármestere dobta be azt a kampányötletet, miszerint különadóval kellene sújtani a gazdagokat. A tervezet értelmében azoknak kellene többlet hozzájárulást fizetniük, akiknek 1 millió forintnál nagyobb a havi jövedelmük, 100 millió forintnál több a vagyonuk és 100 hektárnál több földjük van.

A Fidesz nevében Bánki Erik, a parlament gazdasági bizottságának elnöke reagált az ATV megkeresésére az MSZP elképzelésére: a szocialista javaslat nem arról szól, hogy csak a kiemelkedően gazdagok fizessenek több adót,

hiszen az egymilliós havi jövedelem nem számít kirívónak

„Az a helyzet, hogy ha ma megnéz egy multinacionális céget, vagy egy nagyvállalatot, akkor annak a vezetői azok ebben a fizetési kategóriában vannak” – magyarázta.

Itt annyit azért érdemes megemlíteni, hogy Magyarországon meglehetősen csekély azoknak a száma, akik vezető tisztséget töltenek be egy multinál. Pontos statisztikák nincsenek erre, de az összes foglalkoztatottnak csupán néhány ezrelékét jelenthetik.

Valahol azonban érthető Bánki Erik kijelentése. Van ugyanis az országban egy olyan, az elmúlt hat-hét évben a Fidesz kormányzásának köszönhetően meggazdagodott, párhuzamos valóságban ellő csoport, amely körében a havi egymilliós fizetés nemhogy magasnak, hanem inkább kirívóan alacsonynak számít.

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének igazi nyertesei nagyjából annyian vannak, hogy kényelmesen beférnek a Pancho Aréna VIP páholyába. Példaként elég a helikopterező Rogán Antalt, a nem tudni miből élő Habony Árpádot, a semmiből sokmilliárdos vagyont felhalmozó Mészáros Lőrincet, továbbá Orbán Viktor vejét, Tiborcz Istvánt megemlíteni. A méregdrága Gucci zakók és táskák, a luxusjachtok, a drága festmények és wellnesshotelek világában valóban nem kirívó az egymilliós fizetés.