Úgy tömhetik közpénz milliókkal a Hunguardot, hogy a cég képtelen határidőre dolgozni

A kormányzat részéről persze ez senkit sem zavar.

Magyarán nincs rá reális esély, hogy a Hunguard a megadott határidőre elvégezze a legalább 60 napig tartó munkát.

Az Eximbank a szerződés szerint mégis több mint bruttó 28 millió forintot fizet ki a kormány által favorizált, átláthatatlan tulajdonosi hátterű, sajtóhírek szerint Rogán Antal érdekeltségi köréhez köthető cégnek.

További érdekesség, hogy a Budapest Bank esetében - ami szintén csak a Hunguarddal szerződhetett az auditálás elvégzésére - nem tudni, mikor írták alá a megállapodást, így nem lehet tudni, hogy ők hogy a pénzintézet esetében a cég tudja-e tartani az előírt határidőt.

A határidők kapcsán egyébként az már kiderült, hogy hiába a kormányrendeletben meghatározott időpontok, a döntéshozókat ez látszólag nem nagyon érdekli. Matolcsy György jegybankelnök sem tudott mit mondani arra, hogy a pénzintézetek a szabályoknak és a határidőnek megfelelően szerződtek-e, ráadásul szerinte nem is ennek van jelentősége, hanem annak, hogy a tanúsítási eljárások a március végi időpontig lezáruljanak.

Matolcsy György jegybankelnök a hetilapnak nem tudott mit mondani arra, hogy a pénzintézetek a szabályoknak és a határidőnek megfelelően szerződtek-e a kulcspozícióba juttatott céggel, ráadásul szerinte ennek nincs is jelentősége: ő úgy véli, a lényeg, hogy a tanúsítási eljárások a március végi időpontig lezáruljanak.