Egy kilométerrel később fizette be a útdíjat, mégis megbüntették? Készülhet a perre!

Az Európai Bíróság csúnyán elkente a magyar hatóságok száját. 

Az uniós szintű grémiumhoz két cég fordult, amelyeket 150 ezer fornt körüli összegre büntettek meg. Mindkét történet meglehetősen abszurd, ám jól példázzák a hazai bírságolási gyakorlat visszásságait. 

Az Euro-Team sofőrje azt a halálos bűnt követte el, hogy elnézett egy lehajtót az M5-ösön, így az autópályán maradt, holott útdíjat az azzal párhuzamos 5-ös útra fizetett. Az ügy külön szépsége, hogy az 5-ösön közel magasabb az útdíj, tehát

a cég még többet is fizetett, mintha teherautójuk letért volna a sztrádáról.

A Spirál-Gép sofőrje is hasonlóan járt, ő viszont, ahogy túlhajtott a tervezett útvonalon, azonnal meg is váltotta az útvonal-használati jegyet. 

Mindezek ellenére mindkét ügyet úgy kezelték,

mintha egyszerűen nem fizettek volna semmit az úthasználatért.

Mivel nem személy gépkocsikról, hanem teherautókról volt szó, nem a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt (NÚSZ) szabott ki pótdíjat, hanem a rendőrség bírságolt. A két cég nem nyugodott bele a büntetésbe, és perre vitték ügyeiket. A Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság az Európai Bírósághoz fordult állásfoglalásért. A döntés ma született meg, s ennek értelmében a bírságok kifejezetten aránytalanok voltak.

A Euro-Teamnek 500-szor, a Spirál-Gépnek több mint 87-szer akkora összegre büntették,

mint a ki nem fizetett (illetve máshogy, vagy nem előre kifizetett) úthasználati díj. 

A bíróság nem csak a konkrét ügyekben adott igazat a két vállalkozásnak, de kimondta azt is, hogy

az egész szankciórendszer

ellentétes az arányos összegű bírságok kiszabását előíró uniós irányelvvel.  

A büntetési szisztéma egyébként lényegében ugyanez a személyautók esetében is. Úgyhogy az ilyen ügyekkel foglalkozó NÚSZ-nál is intenzív fejvakargatás folyhat most. Ha valakinek netát eszébe jutna, hogy perre vigye hasonló körülmények között kiszabott pótdíját, a mostani döntés tükrében kifejezetten jó esélye lehetne a győzelemre. 

Mondjuk ismerve az állami cég vezetésének angol lordokat megszégyenítő hidegvérét, közel sem biztos, hogy különösebben feszültté teszi őket az uniós jogelvek lábbal tiprása. Februárban sem voltak szívbajosak, amikor egy szakmai díjkiosztó rendezvényen a NÚSZ delegációjának tagjaként mosolyogva pózolhatott a testvére pótdíját elkaszáló, majd ezt egy lefokozással megúszó Zsadányi Mihály ex-osztályvezető is.