A Jobbik hajtja végre az ítéletet Dél-Békés felett

Csak konkrét lépésekkel lehet felszámolni a fideszes Simonka György hagyatékát.

Szabó Ervint a Jobbik elnöke mutatta be a nyilvánosság előtt. Vona Gábor ugyanakkor elmondta azt is, hogy a térség egy másik településéről, Végegyházáról érkezett, ahol jövő vasárnap időközi polgármester-választást tartanak: a jobboldali ellenzék színeiben induló Vajda Norbert pedig a legesélyesebb erre a posztra, és

"nemsokára ő is belép a jobbikos polgármesterek sorába",

tette hozzá a pártelnök.

Kiemelte még, hogy Végegyházán volt alkalma "szemtől szemben" is beszélni a helyiekkel, amit értékes időnek nevezett, "ilyenkor mindig csiszolódnak a programok", ugyanakkor ez egy

"komoly látlelet arról, hogy Dél-Békés milyen állapotban van, az itt élőknek milyen problémái vannak, és mit várnak el a közélettől".

Vona Gábor szerint a 2018-as választás, az előttünk álló egy év nagyon nehéz, „embert próbáló” lesz, amire a Jobbik tisztességes, pozitív programmal készül. Legerősebb ellenzéki pártként változtatnának a közéletre jelenleg jellemző stíluson, a Jobbik célja

"egy emberközpontú szolgálat, nem pedig egy emberek feletti uralom"

- hangzott el.

Én nyugodt vagyok - mondta el Szabó Ervin jelölése kapcsán, úgy látja ő a térség legjobb választása:

"Dél-Békés egy sikerre ítélt terület, de ezt az ítéletet még senki nem hajtotta végre",

akik az itt élőket képviselték a parlamentben,

"nem a nép pártján politizáltak, hanem csak a saját pecsenyéjüket sütögették".

Az ítéletvégrehajtó

Az Orosházán született, három gyermekes, és szakjogászként még mindig a városban dolgozó Szabó Ervin hangsúlyozta: tisztában van az itt élők gondjaival, és legfontosabb feladatának a rászorulók megsegítését nevezte.

A jobbikos országgyűlési képviselő-jelölte egyetértett abban, hogy Dél-Békés sokkal jobbat érdemel a fideszes Simonka Györgynél, egy olyan képviselőnél, aki alig jár be a munkahelyére, különböző pénzügyi eljárások zajlanak ellene. Ugyanakkor nem pártpolitika, hanem szakmapolitika mentén keresne választ a szociális, egészségügyi kihívásokra, illetve teremtene és védene munkahelyeket annak érdekében, hogy a térség lakosságmegtartó képessége növekedjen.

Szabó Ervin szerint ehhez hiteles, tisztakezű érdekképviseletre van szükség, máskülönben elnéptelenedik ez a vidék. Ehhez az is kell, hogy a mezőgazdaságban dolgozók ne legyenek kiszolgáltatva a helyi földesuraknak, illetve külön kiemelte, hogy parlamentbe jutása esetén az öregségi nyugdíj megemeléséért fog dolgozni, amelynek eredményeként a szociális ellátottak helyzete is javulhat. (Ez azért is fontos a helyiek számára, mert Dél-Békésben többségében nyugdíjkorú lakosság él).

Kíváncsiak voltunk arra, hogy mit tud kezdeni Simonka György hagyatékával. Szabó Ervin megígérte, hogy ezeket az ügyeket fel fogják tárni 2018 után és, ha szükséges, megteszik a megfelelő büntetőjogi lépéseket. Azt azonban még egyszer kiemelte: Dél-Békés egykor Magyarország virágzó régiója volt, működött a mezőgazdasági ipara (cukor, kender, sörpalackozó), ma pedig úgy tűnhet a rendszerváltás veszteseként, hogy "halálra van ítélve"; innen vándorolnak el a legnagyobb arányban a magyarok.

Konkrét ütemtervben megfogalmazott, határozott célok kellenek, folytatta a politikus, idesorolva a szociális bérlakásprogramot, az inaktív, de még a nyugdíjkorhatárt el nem élők megsegítését, és olyan adóügyi koncepciók megalkotását, amelyekkel újra megteremthető lenne Dél-Békés lakosságmegtartó ereje.