A jelen barátsága a jövő szövetsége! – A lengyel–magyar bajtársiasságra emlékeztek

Lengyelország ma is példát mutat a magyarságnak.

Hozzátette: a lengyel–magyar barátság gyökerei azokban az időkben erednek, amikor mind Lengyelország, mind pedig Magyarország Közép-Európa meghatározó szereplője volt. Gyöngyösi úgy vélte, hogy számtalan alkalmunk lett volna megtagadni ezt a köztünk lévő kapcsot, ám sem az országvesztés, sem a világháborúk viharai nem tudták megtörni egymás iránt érzett felelősségünket. Fontosnak tartott azonban azt is elmondani, hogy a magyaroknak és lengyeleknek történelmi felelősségük van Közép-Európában.

A mi dolgunk nem az, hogy amerikai, német, francia, vagy éppen orosz érdekek mögé álljunk, hanem, hogy Közép-Európáért álljunk ki akár a világban, akár az Európai Unióban

– mondta a külpolitikai szakértő. Felhívta a figyelmet az aktualitásokra is: arra, hogy egy hete nyolc közép-európai ország képviselőinek részvételével Budapesten egy olyan kezdeményezést indul útjára, melynek célja, hogy térségünk munkabérei és életszínvonala felzárkózhasson a nyugat-európai országokéhoz.

Mint arról korábban beszámoltunk Magyarország, Horvátország, Lengyelország, Szlovákia, Romániai, Bulgária, Lettország és Észtország képviselőinek részvételével széles körű európai polgári kezdeményezés született az európai bérunióért. A budapesti Kempinski Hotelben fogadták el és írták alá az erről szóló nyilatkozatot.

A lengyel–magyar barátság napja nem lehet emléknap, hanem közös jövőnk és közös teendőink napja kell, hogy legyen. Nemzeteink kapcsolata nem lehet puszta szentimentalizmus, hanem együttes munkánk alapjává kell, hogy váljék

– hangsúlyozta az ellenzéki néppárt frakcióvezető-helyettese.

Szalay Szabolcs, aki a Jobbik Ifjúsági Tagozatának a Külügyi Stábját vezeti megjegyezte, hogy rokon nemzetekkel sok nép dicsekedhet, azonban nekünk magyaroknak még távoli rokonból is csak kevés jutott. Cserébe van egy nemzet, melyre barátként tekinthetünk és ez talán sokszor többet ér, mint bármilyen rokonság, hiszen barátainkat magunk választhatjuk. A lengyelekkel minket nem a közös ősök, vagy a hasonló nyelv, hanem száz meg száz év együtt megharcolt küzdelem kötött örökre össze. Emlékeztetett arra, hogy éppen a lengyelekkel vállalt szolidaritás robbantotta ki a kommunista elnyomás elleni forradalmat, melynek egyik első eseménye éppen a Bem-szoborhoz induló felvonulás volt.

A Jobbik Ifjúsági Tagozatának a politikusa is a napjainkra hívta fel a figyelmet. Így arról is beszélt, hogy

a szocializmusból itt ragadt emberek tűnnek fel újra és újra, pártállami, vagy egyenesen ügynökmúltjukat cinikusan elhazudva, mindig visszatérítve országunkat a XX. századba.

A szónok szerint példát vehetünk Lengyelországról a nemzetet megnyomorító szocializmus besúgói aktáinak megnyitása, vagy éppen a közélet ügynököktől való megtisztítása terén. Hiszen, mint mondta: lengyel barátaink ismét előttünk járnak és olyan modellt mutatnak nekünk, fiatal magyaroknak, amelyet ahogy elődeink 1956-ban tették, ismét érdemes nekünk is megvalósítanunk.

Gyöngyösi Márton és Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője az alkalomból levelet küldött a Lengyel Köztársaság Nagykövetségének a részére, amelyben emlékeztettek a két nemzet közötti barátságra és nagyrabecsülésüket fejezték ki a lengyel nép irányába.