Jegyzőkönyv bizonyítja: az RMDSZ jelentette fel az erdélyi zászlóval felvonulókat

Ahogy arról az Alfahír is beszámolt, a március 15-i kolozsvári ünnepi felvonuláson a csendőrök eltetették az erdélyi zászlót, és megbírságolták  Fancsali Ernőt, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári szervezetének elnökét. Most megkapta az intézkedésről szóló jegyzőkönyvet, Soós Sándor, a párt megyei vezetője is. A dokumentum szerint nem akárki nyomta fel.

Később nyilatkozatháború alakult ki a rendezvényt szervező RMDSZ és a román hatóságok között, kinek szúrta a szemét a szimbólum. A Soós Sándor igazoltatásáról készült videófelvétel szerint Czirmay Zoltán kolozsvári RMDSZ-vezető kérte a csendőrök intézkedését. 

 

Itt a bizonyíték: az RMDSZ-es szervezők tetették el az erdélyi zászlót március 15-én

Egymásra mutogat a csendőrség és az RMDSZ-es szervezők, hogy vajon ki távolíttatta el az erdélyi zászlót a kolozsvári március 15-i ünnepi felvonulásról. Az azonban bizonyosnak látszik, hogy a magyar párt nem védte meg a lobogót. Nem az az első eset, hogy magyar szimbólumokat tiltanak be az RMDSZ rendezvényén.

 

Az RMDSZ az eset után nyilatkozatban ítélte el a hatósági fellépést, és tagadták, hogy ahhoz bármi közük lett volna. Soós 500 lejes bírságról szóló jegyzőkönyvben azonban

feljelentőként Czirmay van feltüntetve. 

Érdekes, hogy a dokumentumban megjelölik azt a törvényt, amelyet a román hatóságok szerint a megyei EMNP-elnök áthágott, ám az erdélyi zászlót meg sem említik. 

Az EMNP nem csak fellebbez a büntetés ellen, de

feljelentést is tesz a csendőrség ellen az alkotmányos jogok megsértése miatt.

A párt emellett arra szólítja fel az RMDSZ-t, hogy tisztázza szerepét a történtekben: mutassák be a hatóságokkal történt előzetes egyeztetés jegyzőkönyvét, illetve állítólagos hivatalos tiltakozásukat az intézkedésekkel szemben és jelentsék fel a csendőrséget ők is!

Az EMNP emellett elvárja azt is, hogy

az RMDSZ kérjen "nyilvánosan bocsánatot a kolozsvári magyarságtól, amiért szervezési mulasztások miatt nem megfelelő keretek között zajlott le nemzeti ünnepünk".