Példát statuálna a román ügyész: betiltaná a HVIM-et, a székely vezetőket hosszú évekre bebörtönözné

A védelem a vádlottak felmentését kérte.

Emlékezetes, a valótlanságokra, ellentmondásokra alapuló koholt eljárásban azzal vádolják a HVIm két tagját, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a román nemzeti ünnepre szervezett december elsejei katonai parádé közben.

"Ne csinálják már, hogy még egyszer kimondjam!" - sírjunk vagy nevessünk a székely HVIM-esek perén?

Mindkét orgánum beszámolójából az derül ki ugyanis, hogy ez erdélyi vármegyések elleni, eleve koncepciózusnak indult eljárás tragikomikus bohóckodásba kezd fulladni. A tegnapi tárgyalás egy tusnádi házaspár kihallgatásával kezdődött. Őket a védelem kérésére idézték be, mivel igazolni tudják, hogy a vád alapját képező hangfelvétel készülésének idején Szőcs Zoltán nem vehetett részt az ominózus beszélgetésen, mivel édesapjával káposztát árult az udvarukon.

A védelem a vádlottak felmentését kérte. Az utolsó szó jogán Szőcs és Beke is ártatlannak mondta magát, képtelenségnek nevezve a feltételezést, hogy saját közösségükben, egy magyar többségű kisvárosban akartak volna a románság ellen irányuló merényletet elkövetni robbantásra alkalmatlan petárdákkal.

Akár 30 évre is börtönbe küldhetik őket

A közösség elleni merényletet életfogytiglani börtönbüntetéssel, vagy 15-től 25 évig terjedő börtönnel bünteti a román Btk., a kísérletet pedig a végrehajtott bűncselekményért kiszabható büntetés felével - életfogytiglani esetén 10-től 20 évig terjedő börtönnel - bünteti. A HVIM székelyföldi aktivistái ellen azonban a terrorizmusra vonatkozó, 2004-ben hatályba lépett 535-ös törvény alapján emeltek vádat, amely szerint a büntetés időtartamának harmadával kell súlyosbítani a Btk. által előírt szabadságvesztést, ha a bűncselekmény a közösség megfélemlítését célozta.

A táblabíróság április 7-én hirdet ítéletet első fokon. Az első fokú ítélet ellen a legfelsőbb bíróságnál lehet fellebbezni.