2020-ig rendet tenne, aztán büntetné a hálapénzt a Jobbik

Keményebben lépne fel a hálapénz ellen a Jobbik, hogy végképp száműzze a jelenséget.

A Jobbik ennek érdekében kezdeményezi a büntető törvénykönyv és más törvények módosítását is. Lukács kijelentette: kormányra kerülésüket követően megteremtenék az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók béremelésének lehetőségét úgy, hogy a fizetések az EU-s szinthez közelítsenek, majd elszámoltatná a Fideszhez és baloldalhoz köthető "orvosbárókat" és lobbicsoportokat.

Lukács elárulta: pártja úgy kalkulál, hogy két év alatt megvalósíthatók azok az intézkedések, melyek lehetővé teszik, hogy a megfelelő körülmények megteremtése után büntető törvénykönyvi szinten lehessen tiltani a hálapénz adását és elfogadását is.

A Jobbik ezért a parlament elé terjeszt egy komplex törvényjavaslatot, mely a fent említett 2020-as dátumhoz kapcsolódik, onnantól jogi tényállás alapján büntetné a hálapénzt. Lukács szerint hamarosan eldől, ki szeretné megszabadítani az egészségügyet a mindennapi korrupciótól, attól a hálapénztől, amit az emberek valójában a félelem béreként vagy szolgáltatásvásárlásként fizetnek.

A politikus emlékeztetett: egy nemrégiben közzétett kutatási eredmény szerint az orvosok 96%-a is megszabadulna a hálapénztől. A Jobbik által indított Valódi Nemzeti Konzultáció eredményei is világosan megmutatják, hogy az emberek ellenzik a hálapénz intézményét.

A képviselő újságírói kérdésre válaszolva elárulta: az egészségügyi dolgozók bérrendezése 100-150 milliárd forintból megvalósítható volna, amit az utóbbi idők költései alapján a magyar költségvetés elbír, a kérdés csak az, hogy milyen kormány mire fordítja ezt az összeget.