Megkezdődött a nyári időszámítás – egy órával kevesebbet aludhattunk

Az átállás éves szinten 4-5 milliárd forinttal csökkenti az ország "áramszámláját"

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. tájékoztatása szerint szakembereik 1949 óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat, amelyekből az látszik, hogy a tavaszi óraállításkor látványosan változik az esti órák terhelése, hiszen egy órával később kell felkapcsolni a lámpákat. Az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta 1,5-3 százalékos fogyasztáscsökkenés tapasztalható az átállítást követő időszakban.

Éves szinten körülbelül 100-120 gigawattórával kevesebb áramot használ a lakosság a nyári időszámítás ideje alatt, ami 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg, és 4-5 milliárd forinttal csökkenti az ország "áramszámláját" - hívta fel a figyelmet a Mavir.

Az óraátállítás eltörlését szorgalmazzák

A Jobbik már hónapok óta szorgalmazza az óraátállítás eltörlését, azt szeretnék, hogy a nyári időszámítás maradjon érvényben egész évben.

Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint Magyarországon lényegesen kedvezőtlenebbek az óraátállítás hatásai, mint a nyugatabbra fekvő tagállamokban, ezzel szemben a nyári időszámítás végleges alkalmazása rengeteg előnnyel járna. Egyik ilyen lenne a természetes fény, amelynek kedvező hatása van az általános egészségügyi állapotra.

Nem kötelező elfogadnunk a hazánk időzónájára vonatkozó uniós irányelvet, nemzeti szintű döntés elég a váltáshoz.