Szerdán indul el a Brexit

A brit EU-tagság 2019 márciusában szűnhet meg.

Az 50. cikkely szabályozza - és aktiválása hivatalosan elindítja - a kilépési folyamatot, kétévi időtávlatot meghatározva a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalásokra. Ennek alapján a brit EU-tagság 2019 márciusában szűnhet meg, hacsak a felek nem állapodnak meg a folyamat meghosszabbításáról. Ehhez azonban az Európai Unióban maradó 27 többi ország egyhangú beleegyezésére lenne szükség.

Sir Tim Barrow, az Egyesült Királyság EU-nagykövete a múlt héten tájékoztatta az Európai Tanács elnökét, Donald Tuskot, hogy a brit kormányfő március 29-én küld neki értesítést az 50. cikkely aktiválásáról.

Theresa May szerdán várhatóan a londoni alsóházban is hivatalos bejelentést tesz a kilépési folyamat elindításáról. Donald Tusk az 50. cikkely aktiválásának időpontjáról szóló múlt heti londoni bejelentés után közölte: április 29-én rendkívüli csúcstalálkozót tartanak az Európai Unióban maradó tagállamok vezetői, hogy a brit kiválási tárgyalások előkészítéséről egyeztessenek.

Az Európai Bizottság szóvivőjének tájékoztatása szerint a brüsszeli testület a bennmaradó tagországok vezetőinek egyeztetése után tesz majd javaslatot a tárgyalások megkezdésére. Ezt a tagállamok kormányai alkotta Európai Tanácsnak is jóvá kell majd hagynia.

Uniós források szerint az érdemi kilépési tárgyalások legkorábban hat-nyolc héttel az 50. cikkely aktiválásáról szóló szerdai értesítés után kezdődhetnek meg. EU-illetékesek a brit sajtónak korábban olyan nem hivatalos jelzéseket adtak, hogy az unió 18 hónap alatt szeretné lezárni az érdemi tárgyalássorozatot, megfelelő időt hagyva az Európai Parlamentnek, a brit parlamentnek és a tagországok törvényhozásainak a kilépési feltételekről szóló majdani megállapodás ratifikálására.

Theresa May már az év elején bejelentette, hogy március végéig tervezi a kilépési folyamat hivatalos elindítását. Egyértelművé tette ugyanakkor, hogy az Egyesült Királyság abban az esetben is kilép az EU-ból, ha a tárgyalássorozaton nem sikerül egyezségre jutni a távozási feltételekről. "A megállapodás elmaradása is jobb, mint egy rossz megállapodás" - fogalmazott nemrégiben a brit miniszterelnök.