Szerződés helyett jön a Varsói Egyezmény - Sikeresebb projekt lesz, mint történelmi elődje?

Lengyelországban üléseznek ma a Visegrádi Csoport (V4) kormányfői, hogy az innovációval összefüggő témákról, a Brexitről és a bevándorlásról tanácskozzanak. A nap folyamán közös innovációs alap létrehozásáról is döntetnek majd.

A V4-országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) miniszterelnökei délelőtt a varsói kormányfői hivatalban tárgyalnak, majd délután  részt vesznek a hétfőn megnyílt, Közép- és Kelet-európai Innovátorok Kongresszusa (CEE Innovators Summit) elnevezésű konferencián.

A pódiumbeszélgetés után egy közös, Varsói Egyezménynek elnevezett dokumentumot írnak alá.

Beata Szydlo lengyel miniszterelnök a szombati római EU-csúcstalálkozó után a lengyel médiának elmondta, hogy a nyilatkozat egy közös visegrádi innovációs alap létrehozásáról szól.

Az ülés házigazdája szerint a kormányfői találkozón a Visegrádi Csoport június végéig tartó lengyel soros elnökségét is kiértékelik.

"Az országcsoport egysége továbbra is rendíthetetlen"

- jelentette ki, s elégedettségnek adott hangot afelől, hogy kormányának "sikerült újjáépítenie a V4 egységét".

A csúcstalálkozón várhatóan arról is szó lesz, milyen közös álláspontot alakítson ki a négy ország az unióból távozni készülő Nagy-Britanniával szemben, de várhatóan újra napirendre kerül a migrációval kapcsolatos közös teendők ügye is.

Forrás
MTI nyomán