Tényleg bezárják a CEU-t?

Tényleg ellenük irányul a törvényjavaslat?

A Közép-Európai Egyetemről (CEU – Central European University) azt érdemes tudni, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország is adott neki működési engedélyt, valamint akkreditációt. A nemzetközi intézménynek budapesti központja van.

Az intézmény kuratóriumának 2007. október 14-ig Soros György volt az alapító elnöke, aki azóta is örökös CEU-kurátor és a kuratórium tiszteletbeli elnöke. Valószínűleg ez jelenti a casus bellit a kormány támadásához.

Megpróbálják ellehetetleníteni

Kedd éjszaka vált olvashatóvá egy törvényjavaslat a Parlament honlapján, amit Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter nyújtott be, a téma pedig a felsőoktatási törvény módosítása.

Az indoklás szerint pontosítani szeretnék a harmadik országok Magyarországon működő felősoktatási intézményeivel kapcsolatos szabályozásokat. Ennek a lényegi pontja az, hogy ha egy Európai Unión kívüli ország hazánkban akar főiskolát vagy egyetemet működtetni, a magyar kormány engedélyére lesz szüksége hozzá.

Kihegyezték a CEU-ra

A törvény sokak szerint a Közép-európai Egyetem ellen szól, ami már csak azért is feltételezhető, mert a javaslat alapján csak akkor folytathatnak Magyarországon oklevél kiadását célzó képzést, ha mindkét ország kormánya engedélyezi az intézmény honi tevékenységét.

A legfontosabb pont, amivel aztán később majd kiüthetik a CEU-t, a következő: elvárják az intézménytől, hogy

ténylegesen nyújtson felsőoktatási képzést a székhelye szerinti országban.

Eddig ez úgy szólt, hogy az engedélyhez elég az is, ha a másik ország is állami szinten elismeri az iskolát. A CEU viszont Budapesten nyújt ténylegesen képzést, az Egyesült Államokban nem.

Reagált az egyetem is

Michael Ignatieff, a Közép-európai Egyetem rektora levelet írt az ügy kapcsán a tanároknak és diákoknak.

„A CEU a jelenlegi formájában nem működhet tovább felsőoktatási intézményként, ha elfogadják azt a törvényt, amit benyújtottak ma a magyar parlament elé.”

 - áll a szövegben.

A rektor szerint alapos jogi elemzés alá vetették a törvényt, és számukra az derült ki, hogy ha az elfogadásra kerül, a CEU többet nem adhat olyan diplomát, mint most – amit az Egyesült Államokban és Magyarországon is elismernek.

Elmondta, hogy minden lehetséges fórumon meg fogják támadni a törvényt, mert az „egyetlen intézmény ellen irányul”, „diszkriminatív”, valamint „szíven szúr mindent, amit évtizedek óta csinálunk a CEU-n.”

Ami igazán árulkodó

A törvénnyel szinte párhuzamosan jelent meg a Fidesz-közeli médiummá vált Origon egy olyan cikk, miszerint a CEU-n súlyos szabálytalanságokat véltek felfedezni. A kormány gyakorlatilag kétfrontos támadást indított az intézmény ellen.

Ami pedig szintén nem mellékes, hogy a CEU már alaposan beágyazódott a magyar tudományos életbe, együttműködik többek közt az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel, vagy a Magyar Tudományos Akadémiával is. Azt sem érdemes elfelejteni, hogy évente nagyjából egymilliárd adóforinttal gyarapítják a magyar költségvetést.

Egyoldalú tudás

Az intézmény ugyanakkor szinte megalakulásának pillanatától kezdve komoly bírálatok keresztüzében áll. A CEU-n számos, a hazai és nemzetközi tudományos életben is elismert szakember taníyt és kutat - ám gyakorlatilag 

kizárólag liberális, vagy baloldali irányultságúak. 

Képzéseik egy részét kifejezetten magas színvonalúnak tekintik, ám az oktatói kar összetétele, és az ideológiailag megszűrt tananyag sokak szerint 

egyoldalú és elfogult ismereteket ad át a hallgatóknak. 

A Soros György által fenntartott, vagy támogatott oktatási intézményekkel szemben világszerte megfogalmazódó kritika, hogy sok esetben szakemberek mellett, vagy épp helyett liberális, baloldali politikai aktivistákat képeznek. 

Sokat elmond, hogy az egyetemen külön tanszéke van a "társdalmi nemek" (gender), és a "nacionalizmusok" kutatásának.