Lázár: a Helsinki Bizottság ajánlja fel a perben nyert pénzt humanitárius szervezeteknek!

Lázár szerint kiállja a nemzetközi próbát az új jogszabály.

Lázár János a csütörtöki kormányinfón azt is bejelentette: a kormány megállapodott az Európai Bizottsággal, hogy a következő három hónapban a magyar jogi határzárat egy szakértői csoport. A kancellárminiszter leszögezte: biztos abban, hogy a jogszabály ki fogja állni a vizsgálódás próbáját.

Hozzátette: március 29-én már benyújtották az első nyolc olyan menedékkérelmet, amelynek elbírálását a határ menti tranzitzónákban kell megvárniuk a migránsoknak.

A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta: a 14 év alatti kiskorúakat az országon belül gyermekvédelmi intézményekben helyezik el, ahol Lázár szavai szerint gondoskodnak "nevelésükről, akár felnevelésükről" is.

A Helsinki Bizottságnak a kormány ellen megnyert pere kapcsán a politikus megjegyezte: jellemző, hogy a szervezet által képviselt bangladesi migránsok az eljárás során eltűntek, jelenleg nem tudják, hol vannak. Lázár arra szólítja fel a Helsinki Bizottság, hogy

"ha nem a jogászaik egzisztenciális kérdéséről, nem üzletről van szó",

akkor az ítélet nyomán nyert összeget ajánlják fel az Ökumenikus, illetve a Máltai Szeretetszolgálatnak, akik a menekülteknek nyújtanak humanitárius segítséget.