Meghátrál a kormány a Soros-egyetem ügyében? Lázár már nem érti a CEU körüli hisztit

Egyre békülékenyebb a hangnem.

A kormány elképzelései szerint csak olyan külföldi oktatási intézmény működhet a jövőben Magyarországon, amely eredeti székhelyén is felsőoktatási tevékenységet folytat, és amelynek származási országával államközi szerződés születik. Nyolc olyan egyetem van, ahol ez hiányzik, erre egy év áll rendelkezésre, és Lázár úgy véli, ez elegendő is lesz a megállapodások tető alá hozására.

A politikus szerint a CEU körüli "hisztériakeltés" alaptalan. Példaként említette, hogy az egyetlen külföldi felsőoktatási intézmény, ahol az ellenőrzés során mindent rendben találtak, a magát "liberális egyetemként" hirdető McDaniel College. Ha a kormánynak politikai szándékai lennének a javaslattal, "egy szimbolikus liberális egyetemet nem hagyna boldogulni" - mutatott rá a politikus.

Washington leszólt Pestre, a kormány egyből becsicskult CEU-ügyben

Talán Rogán Antal grúz-izraeli üzlettársa, az amerikai milliárdos által fenntartott Nyitott Társadalom Alapítvány volt magyarországi programmenedzsere, a CEU egykori előadója szólt oda az emberminisztériumba, de még valószínűbb, hogy az Amerikából érkezett dorgálás késztette visszavonulásra a kormányt. Az amerikai nagykövetség ugyanis maközleményben tiltakozott a Közép-európai Egyetemet ért kormányzati támadás ellen.

Egyébként, ahogy arról lapunk is beszámolt, Szijjártó Péter egyik helyettes államtitkára is az egyetemre jár, tandíját pedig a Külügyminisztérium fizeti.