Ettől talán észhez térnek: már a rendőrség is nyomoz a titkolózó fideszes polgármester ügyében

Közokirattal visszaélés vétségének gyanúja miatt rendeltek el nyomozást az adatkérés ügyében.

Emlékezetes, Dunakeszi polgármestere nincs kötelezve arra, hogy az átruházott hatáskörben eldöntött támogatásairól beszámoljon, így a közpénzeket arra fordítja, amire szeretné - akár még a Lokál elnevezésű kormánypropaganda terjesztését is pénzelheti közpénzekből, hiszen erre is van példa Fidesz-vezetésű városokban.

Varga Zoltán Péter, a Jobbik önkormányzati képviselője azonban – egyedüliként - igyekezett megismerni a részleteket, viszont hiába hivatkozott az önkormányzatokra vonatkozó törvényre (Mötv.), a jogszabályalkotó által megfogalmazott jogaiban, kötelességeiben a fideszes városvezetés folyamatosan gátolta.

De vajon mit titkolnak ennyire?

Jellemző, a bulinak részese az Orbán-kormány megyei hivatala is: a Pest Megyei Kormányhivatal álláspontja szerint például

joggal való visszaélés megkérdezni, hogy mire költ az önkormányzat.

A fideszes városvezető is elképesztő érvvel állt elő: azt kérte a jobbikos politikustól, hogy konkrétan mondja meg, melyik támogatás részleteire kíváncsi, csakhogy mivel Dióssi Csabán és a kedvezményezetten kívül más nem tudja, hogy kivel, milyen tárgyú támogatási szerződések születtek, ezért arra rákérdezni sem lehetséges.

Lapunk korábban kérdezte erről Lázár Jánost (ugyanis a kancelláriaminiszter felügyeli a kormányhivatalok működését), és a Miniszterelnökség pedig végül írásban tájékoztatta az Alfahírt.

A válaszukban például arra hivatkoztak, hogy "az adatkezelő nem köteles az igény teljesítése érdekében maga előállítani a kért adatokat". Csakhogy ezek az adatok már léteznek, ezekre kérdezett rá az ellenzéki képviselő.

Megismételték (véletlen lenne?) Dióssi Csaba indokát is, miszerint az adatkérés a polgármester és a jegyző valamennyi átruházott hatáskörben hozott döntését magában foglalja, konkrét ügyeket, ügycsoportokat nem jelölt meg. De mivel nem lehet senkinek ismerete „konkrét ügyekről”, így azokra továbbra sem lehet rákérdezni, ugyanakkor több 10 millió forintos összegekről lehet szó.

Mindenesetre most már büntető jogi vonzata is van a titkolózásnak, a rendőrök nyomozásba kezdtek közokirattal visszaélés vétségének gyanúja miatt.

"Remélem megijednek ettől annyira, hogy észhez térjenek"

- reagált lapunknak a nyomozás elrendelésének hírére Varga Zoltán Péter