Az ügyészség még gondolkodik, tagadja-e a kommunizmus bűneit, aki a kommunizmus áldozatait nácizza

Gondolj, gondolj, gondolj!

A jobbikos országgyűlési képviselőt a Magyar Idők kérdezte meg az ügy állásáról. Szávay az után tett feljelentést, hogy az MSZP Nőtagozatának alelnöke október 23-án az orosz állami televíziócsatornán a CIA által szervezett ellenforradalomnak nevezte '56-ot, amelyet az amerikaiak által Magyarországra átdobott "volt nácik és diverzáns alakulatok" robbantottak ki.

"ezek a nácik fegyverrel járták a házakat, keresték a kommunistákat, zsidókat. Ezek nem radikálisok, hanem a legvalódibb fasiszták."

 - mondta Havas. 

 

MSZP-s szakpolitikus: Diverzáns nácik robbantották ki az '56-os forradalmat

A szürreális szovjet időutazást a Kettős Mérce blog szúrta ki a Rosszija1 orosz állami tévé heti magazinműsorában, amelyet nem más, mint a közmédia igazgatóhelyettese és az állami hírügynökség vezetője, Dmitrij Kiszeljov vezetett. Kiszeljov szerint 1956 az első olyan "színes forradalom volt", amelyet a"nyugati titkosszolgálatok" robbantottak ki.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda első körben kapásból elutasította a jobbikos feljelentést, mondván: Havas Szófia a nyilatkozataival nem valósította meg a büntető törvénykönyvben szereplő bűntettet. A hatóság szerint tehát nem történt közösség elleni uszítás, a szocialista politikus pedig tagadta a kommunista rendszer bűneit, szimplán véleményt nyilvánított.

Szávay István akkor azt mondta, elfogadhatatlannak tartja, hogy az ’56-os hősöket és mártírokat szabadon gyalázhassa bárki is. Az ügyészség sem értett egyet a rendőrség véleményével és hatályon kívül helyezte a feljelentést elutasító határozatot, majd elrendelték a nyomozást.

A X. és XVII. kerületi Ügyészség megalapozatlannak találta Szávay István feljelentésének rendőrségi elutasítását, mert álláspontjuk szerint

az alapos gyanú igenis fennáll, ezt pedig nyomozás keretében tisztázni kell.

Havas bolsevik kirohanása után az MSZP azt ígérte, kivizsgálják az ügyet, akár még fel is függeszthetik a politikus párttagságát. A vörös hegyek azonban végül csak apró egeret szültek. Decemberben a párt etikai és fegyelmi tanácsa megállapította, hogy elvtársuk "vétséget" követett el, amiért megrovásban részesítették, és arra szólították, fel, hogy "a jövőben tartózkodjon a hasonló megnyilvánulásoktól"

A jobbikos feljelentés nyomán indult nyomozás határideje március 28-án járt le. Ám a hatóságoknak még mindig nem sikerült tisztáznia, hogy

tagadja-e a kommunizmus bűneit, aki a kommunista diktatúra által kivégzett mártírokat antiszemita pogromot szervező náciknak nevezi.

A Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője, Gasz Péter a Magyar időknek azt mondta:az eljárás meghosszabbításának indoka a tényállás további tisztázása.