Azt ugye tudja, hogy a hét magyar régióból négyet Európa szegényházába sorolnak?

Az észak-alföldi régió az EU-s átlag 43 százalékát éri el csupán.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) adatai szerint a leggazdagabbak listáját vezető Inner London-West régió után Luxembourg következik, az EU-átlag 264 százalékával, majd a németországi Hamburg (206 százalék), a belgiumi Brüsszel (205 százalék) és a szlovákiai Pozsony (188 százalék) jön a sorban.

Összesen 19 régióban volt az EU-s átlagnak kevesebb mint 50 százaléka az egy főre jutó hazai össztermék: ebből 5 található Bulgáriában, Lengyelországban és Magyarországon 4-4, Romániában 3, Görögországban 2 és Franciaországban 1.

A legszegényebbek kategóriájában a bulgáriai Severozapaden mögött a franciaországi Mayotte (32 százalék), majd a bulgáriai Severen tsentralen és Yuzhen tsentralen (mindkettő 33 százalék), a romániai Nord-Est (34 százalék) következett.

Megosztottság helyett egy közösséget építene egy olyan településen, melyet eddig nem képviselt senki

Mindig felkavaró olyan emberekkel beszélni, akik azt állítják magukról, az ő oldalukon nincs senki, őket senki sem képviseli, magukra maradtak; a dél-békési Végegyháza község lakói viszont erről beszéltek lapunknak. A település 1300 lakója a pozitív változás reményében várja a jövő vasárnapi időközi polgármester-választást.

Lemaradunk

A hét magyarországi régió közül a közép-magyarországiban volt a legmagasabb az egy főre jutó bruttó hazai termék vásárlóerő-paritáson számolva: az uniós átlag 105 százalékára rúgott. A második helyezett nyugat-dunántúli régióban ez az arány elérte az uniós átlag 75 százalékát, a Közép-Dunántúlon pedig a 64 százalékát. A maradék négy régióban 50 százalék alatt volt az arány: a Dél-Dunántúlon 45 százalék, a Dél-Alföldön 48 százalék, Észak-Magyarországon 45 százalék, az észak-alföldi régióban pedig 43 százalék. Magyarországon vásárlóerő-paritáson számolva az egy főre jutó GDP az uniós átlag 68 százalékát érte el a vizsgált időszakban.