Lőnek is, meg nem is az orosz ajkú ukrajnai tartományokban

Kijev elismerte: Luhanszkban betartják a tűzszünetet.

"Éjféltől az ellenfél betartja a fegyvernyugvást, egyetlen lövést sem észleltünk" - idézte a szóvivőnek a 112 Ukrajna televízióban elhangzott szavait a TASZSZ orosz állami hírügynökség.Előzőleg a luhanszki lázadók népi milíciájának szóvivője azt közölte, hogy helyi idő szerint 1 óra 20 perckor (közép-európai idő: 0:20) ukrán fegyveresek megsértették a tűzszünetet, lőtték Kalinyivka falut.

A szomszédos "Donyecki Népköztársaság" hadműveleti törzse - a donyecki szakadárok DAN hírügynöksége szerint - szombat reggel azt közölte, hogy az ukrán hadsereg az elmúlt nap során 86 alkalommal, éjfél után hétszer sértette meg a tűzszünetet. A DAN szerint az ukrán alakulatok a szakadár terület 28 települését lőtték többek között nehéztüzérséggel, harckocsikkal, aknavetőkkel, rakétákkal és kézifegyverekkel.  Okszana Havriljuk, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője az Interfax hírügynökséggel azt közölte, hogy a függgetlenségpártiak éjfél óta - lőfegyverrel - tízszer sértették meg a tűzszünetet.  Az április 1-jén életbe lépett legújabb tűzszünetről a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus rendezésére létrejött - Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló - összekötő csoport szerdai minszki találkozóján született megállapodás.

A tűzszüneti megállapodást helyi idő szerint pénteken üdvözölte António Guterres ENSZ-főtitkár, aki felszólította a feleket a fegyvernyugvás betartására. Guterres aggodalmának adott hangot a polgári lakosság sorsa miatt, és reményét fejezte ki, hogy a megállapodás eredményeképpen előrehaladás érhető el a biztonsági, gazdasági, emberiességi és politikai kérdésekben - közölte pénteken Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő. A 2015-ben Franciaország és Németország közreműködésével létrejött tűzszüneti megállapodás után csökkent a harcok hevessége, de az erőszak folytatódott, miután továbbra sem sikerült megállapodni a politikai rendezésben.

Az ENSZ adatai szerint a konfliktusban 2014 tavasza óta mintegy 10 ezer ember halt meg.