Habony is Soros pénzén tanult

Az utóbbi napok CEU-ellenes kamuszabadságharca közepette több kormányzati szereplőről is kiderült, hogy amúgy Soros György oskolájában tanult, vagy élvezte az üzletember alapítványainak támogatását.

Az elmúlt napok CEU-ellenes kormányzati hadjárata kapcsán a sajtóban számos alkalommal megjelent, hogy korábban több kormányzati és fideszes politikus élvezte Soros György alapítványainak nagyvonalúságát. Nem volt ez másképp Habony Árpád esetében sem. Orbán Viktor tanácsadója és egyik legfőbb bizalmasa is Soros-ösztöndíjas volt egykor, legalábbis ez derül ki a Hübners-féle Ki Kicsoda kiadványban megjelent önéletrajzából. Habony az 1987 és 1990 közötti adatok szerint az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) és a Soros Alapítvány közös papírrestaurátor iskolájába járt. A két intézmény együttműködését még 1986–1989-ben Poprády Géza, az OSZK egykori főigazgatója hozta tető alá. A Magyar Narancs korábbi cikke szerint a Soros Alapítvány több millió forinttal támogatta a képzést, amelyben szintén részt vett Habony több korábbi cégtársa is.

A Magyar Narancs cikke szerint Orbán tanácsadójának cégei jól profitáltak Habony restaurátoriskolában szerzett ismereteiből ugyanis, mint írják, komoly tényezővé váltak e területen a ’90-es évek végére.

Mint ismert, Habony mellett több kormánytag is érintett. Így tanult Soros pénzén a szabadságharc kormányának szóvivője, Kovács Zoltán, vagy a Külügyminisztérium államtitkára, Berzétei Ákos. Hogy ez ne legyen elég, a Fidesz kampányának hála még az erdélyi magyar egyetemek is bajba kerülhetnek.