Az Iszlám Állam megsemmisítését ígéri Donald Trump

Az Egyesült Államok és szövetségesei megsemmisítik az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet - hangsúlyozta Donald Trump amerikai elnök.

A Fehér Ház Rózsakertjében tartott sajtótájékoztatón az amerikai elnök hitet tett amellett, hogy a terrorszervezet megsemmisítésével "megvédi a civilizációt" is, s ebben a küzdelemben álláspontja szerint "egyszer s mindenkorra" vezető szerepet visz a jordániai uralkodó is. II. Abdalláh ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy Donald Trump elkötelezte magát a palesztin-izraeli konfliktus megoldása mellett, s reményét fejezte ki, hogy az arab békekezdeményezés lehetőséget nyújt a "történelmi megbékélésre" palesztinok és izraeliek között".

Donald Trump és II. Abdalláh a sajtóértekezlet előtt mintegy kétórás négyszemközti megbeszélést folytatott. A tárgyalások tartalmáról nem adtak ki közleményt, s a találkozó előtti rövid sajtónyilatkozatban sem szerepeltek a tárgyalás előre jelzett témái, köztük például a palesztin-izraeli konfliktus. Trump a szíriai Idlíb tartományban elkövetett gáztámadást "rémisztőnek" és "elmondhatatlannak" nevezte, azt egyúttal az emberiség elleni támadásként minősített.