Menekül a nagytőke, ha a jobboldal nyeri a francia elnökválasztást?

Le Pen feltűnően nem aggódik a befektetők sorsa miatt.

Az RT cikke szerint a Nemzeti Front elnöke úgy véli, hogy a befektetők akkor sem hagyják majd el Franciaországot, ha ő nyeri az elnökválasztást.

"Annyira képlékeny a nemzetközi helyzet, hogy nem fognak 'kiszállni' Franciaországból, pláne, hogy az ország újra a gazdasági növekedés útjára lép majd"

- közölte Le Pen egy interjúban.

A politikus szerint a befektetők csupán amiatt aggódnak, hogy nem tudnak majd akkora extraprofitot kaszálni, mint eddig:

"Az aggasztja őket, hogy változik a világ. Elmozdulunk a szabadkereskedelem és a be nem avatkozás politikájától"

- nyilatkozta Nemzeti Front elnöke.

A jobboldali jelölt az első elnökjelölti tévévita óta először pedzegette az EU-ból való kilépési szándékát, az euróról pedig így vélekedett:

"Egy olyan valuta szeszélyeire vagyunk bízva, melyet Németországra szabtak és nem a mi gazdaságunkra. Az eruró egy bordáink közé döfött kés, amivel a többiek arra terelgetnek minket, amerre akarnak."

"Az EU nem élne túl egy Le Pen-győzelmet"

"Az Európai Bizottság (EB) szemszögéből Marine Le Pen sikere katasztrofális lenne és egzisztenciális kihívást támasztana az európai projekttel szemben. Egy Brexitet még túlélünk, de egy Frexitet már nem"- fogalmazott a Politiconak az európai testület egyik neve elhallgatását kérő tagja.Le Pen ugyan a legutóbbi tévévita óta már nem emlegeti olyan vehemenciával az unióból való kilépést, úgy fest a "Franciaország mindenek előtt" politikájából és az általa csak "gazdasági hazafiságnak" nevezett elgondolásból továbbra sem enged.

Az elfeledett Franciaország pártján

Egy La Bazoche-Gouet-ban tartott fórumon Le Pen azt is hangsúlyozta, hogy ő és mozgalma a vidék egyetlen képviselője, mivel "a többi jelölt csak a nagyvárosokban" kampányol, míg ő az "elfeledett Franciaország" érdekeit is nézi.

Le Pen - saját bevallása szerint - országjárása során olyan kistelepüléseket igyekszik felkeresni, amelyek "még sosem láttak elnökjelöltet", és ahol az általa megvédeni kívánt francia emberek élnek.

A migrációs kérdésre utalva kiemelte:

"Ha én állok majd az állam élén, nem fordulhat elő, hogy egy potyautas jobb ellátásban részesüljön, mint egy francia a saját hazájában."

Le Pen azt is kifejtette, hogy szerinte a nacionalizmus egyáltalán nem ördögtől való, sőt, "ez a jövőnk és az álmaink olvasztótégelye".

Adok-kapok a francia elnökválasztás tévévitáján

Az Európai Unió volt a fő téma a franciaországi elnökválasztás mind a 11 jelöltjének részvételével kedd este megtartott televíziós vitában. Ez volt az első olyan tévévita az idei elnökválasztási kampány alatt, amelyen a két és fél hét múlva megrendezendő első fordulóban induló mind a 11 jelölt részt vett.