Modernkori hősök – magyar diszpécsernőt választottak az év legjobbjának

Koncz Ildikó Zsófia román nyelvtudása jelentett óriási segítséget egy bajbajutott asszonynak.

Az egységes segélyhívó köré épülő háromnapos rendezvény első napján mintegy 50 ország kiállítói és több száz hívásfogadó, valamint tevékenységirányító vett részt. Az est fénypontja egy díjátadó ünnepség volt, ahol olyan személyek vehettek át elismeréseket, akik munkájuk során, vagy civil életükben kiemelkedő teljesítményt tudtak nyújtani.

Koncz Ildikó Zsófia „Az év hívásfogadója” díjat vehette át, az átadón Pintér Sándor belügyminiszter rövid beszédet mondott, kiemelve: akkor tud jól működni a 112-es rendszer, ha megfelelő embereket választanak hozzá – és ez az eset bizonyítja, hogy ez így történt.

Az ORFK Szombathelyi Hívásfogadó Központjának operátora azért érdemelte ki az elismerést, mert 2016. május 25-én Budapesten egy kétségbeesett román nő hívta fel a segélyhívót: azt mondta, hogy egy késes támadó megerőszakolta, ezért segítséget kér, de nem tudja pontosan, hogy hol van.

Óriási szerencséje volt, hogy Koncz Ildikóval tudott beszélni: ő ugyanis erdélyi, pontosabban marosvásárhelyi származása révén értett románul is, és azonnal fordítani tudott a tevékenységirányítás felé, miközben az áldozat próbálta körülírni, milyen környéket lát maga körül.

Az ünnepségen egy videóillusztrációban is szemléltették az esetet, amiből megtudhattuk, hogy a járőrök a hívásfogadónak köszönhetően sikeresen megtalálták a sértettet, majd nemsokkal később az elkövetőt is elfogták.

A díjazott az Alfahírnek arról beszélt, nagy megtiszteltetés számára, hogy őt választották a díjra, egyben továbbra is az a legfontosabb számára, hogy a lehető legjobban lássa el szolgáltatát, ebben pedig csak motiválni fogja az elismerés.

Az EENA rendezvényén többek között díjat kaptak a belga Team D5 kríziscenter munkatársai is a 2016 márciusi brüsszeli terrormerényletek alatt nyújtott online, közösségi oldalakon tett lakossági figyelmeztetéseikért, de egy nyolcéves litván kisfiú is elismerést kapott, miután megmentette édesapja életét azzal, hogy gyorsan és ügyesen hívta a 112-t.

A szervezet fő célja az, hogy a 112-es egységes segélyhívószám fontosságára felhívja a figyelmet, valamint arra ösztönözzön mindenkit, hogy segítsen bajba jutott társainak.