"Éhesek vagyunk, nem hülyék" - Szerbiában így küldik el a politikai vezetést a sunyiba

Többezres tömegek kérdőjelezték meg Alekszander Vucsics győzelmét.

A Magyar Szó összefoglalója szerint eddig Belgrádban, Újvidéken és Nišben zajlottak az elnökválasztás eredménye ellen indított megmozdulások.

A szerb főváros egy részében tegnap is lezárták a forgalmat az egyetemisták tüntetése miatt. Egyelőre nem tudni, mik a töbezres tömeg követelései, a demonstrálók csupán Vucsics-ellenes szlogeneket skandáltak, doboltak és füttykoncertet adtak, illetve tolvajoknak nevezték a jelenlegi hatalom képviselőit.

Állításaik szerint a mostani apparátus elcsalta az elnökválasztást.

U Beogradu je održan drugi po redu "Protest protiv diktature" zbog izbornih rezultata. (1/2) Opširnije: https://goo.gl/uqqrFj

Közzétette: Radio Slobodna Evropa - Balkanski Servis – 2017. április 4.

A tiltakozásokon elvétve szerb közéleti szereplőket és politikusokat is lehetett látni, de ismertebb egyéniség vagy politikai erő egyelőre nem állt a megmozdulások élére.

Nišben néhány ezer, Čačakon több mint ezer ember gyűlt össze, de volt tüntetés Leskovacon, Kraljevón, és Užicében is.

/ #NSulice / Snimak velikog protesta u Novom Sadu. Više od 2000 Novosađana okupilo se, u znak protesta izbornim rezultatima.

Közzétette: NSU-Uživo sa novosadskih ulica – 2017. április 4.

Szabadkán és Újvidéken is tüntettek

Újvidéken az Újvidéki Egyetemista Mozgalom hívta utcára az embereket, és az egyetemisták nehéz helyzetére világítottak rá: kifogásolták, hogy évtizedek óta becsapja őket az aktuális hatalom, ezért szerintük a fiataloknak nem maradt más lehetőségük, mint hogy a diploma megszerzése után külföldön próbáljanak boldogulni.

Itt is több ezren vonultak utcára, a demonstráció során pedig kisebb nézeteltérés is kialakult:

két fiatal sértegette a tüntetőket és szét akarta tépni a  menet elején hordozott, A rendszer ellen feliratú transzparenst.

Szabadkán is megjelentek a tiltakozók, ám a DélHír beszámolója szerint itt nem vonultak utcára akkora tömegek, mint az ország más részein: itt mindössze 150 fős tömeget sikerült mozgósítani, a tiltakozás pedig kimerült a Vucsics-ellenes szlogenek skandálásában.

A tüntetők többek között "Elcsaltad a választásokat", "Kész vagy", "Vucsics nem az én elnököm", "Éhesek vagyunk, nem hülyék", "Otpor" (Ellenállás) feliratú táblákat, transzparenseket emeltek magasba, ezek közt mindössze egy magyar nyelvű volt:

"Vucsics vagy a fiatalok: ez itt a kérdés"

A DélHír szerint a megmozduláson nem bírálták a város haladó-VMSZ-es önkormányzatát, és úgy általában véve is viszonylag kevés magyar képviseltette magát.

Választási csalás Szerbiában?

A Szabad Magyar Szó gyűjtötte össze, hogy milyen visszaélések merültek fel a tegnapi szerbiai választáson.Egy horgosi felvétel alapján az általános iskolánál és a Koza Károly szavazóhelynél utaztatták a választókat. Magyarkanizsán a házakat járták annak érdekében, hogy megtudják, szavaztak-e már az ott lakók. Emellett telefonon is igyekezték tájékoztatni az embereket, hogy Aleksandar Vučić a megfelelő jelölt.