Azért veszünk hamisított gagyit, mert olcsóbb

A fiatalok és az idősek többségét az sem zavarja, hogy egyértelműen silányabb minőségű termékekről van szó.

A tájékoztatás szerint az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) legfrissebb jelentéséből az is kiderül: az 55 éves és annál idősebb megkérdezetteknek pedig jóval több mint fele (58 százalék) jelölte meg az alacsonyabb árat annak feltételeként, hogy az adott termékből az eredetit vegye meg a hamisított helyett.

Abban is egyetértés van mindkét korcsoport körében (73 százalék, illetve 70 százalék), hogy a szellemi tulajdonra vonatkozó jogszabályok hiánya gazdasági káoszhoz vezetne. Az európai polgárok közel fele (44 százalék) szerint elsősorban a nagyvállalatok és híres művészek élvezik a szellemi tulajdon védelmének hasznát és a fogyasztókra nézve értelmetlennek tartják a szigorú intézkedéseket.

Miközben az unió polgárainak kétharmada a gazdasági stabilitás egyik alappilléreként tekint a szellemi tulajdon védelmére, csaknem 50 százalékuk az innováció korlátozását és csak egy szűkebb kör védelmét látja a szigorú szabályozásban.

Az online tartalmak kapcsán sok esetben az ismerethiány jelenti az egyik legsúlyosabb problémát, vagyis az érintett felhasználók nem tudják megállapítani, hogy mi minősül legális vagy illegális forrásnak.