Metrórobbantás: Dzsalilov tettestársainál hatástalanítottak egy pokolgépet

A szentpétervári robbantóhoz köthető személyek lakásában találták a robbanószerkezetet.

Korábban a TASZSZ hírügynökség arról számolt be, hogy tűzszerészek hatástalanítottak egy robbanószerkezetet, amelyet egy szentpétervári lakóházban találtak. Az akció idejére a lakókat evakuálták.

Az Interfax szerint csütörtökre virradóra helyszínen őrizetbe vettek három közép-ázsiai embert, akiket megbilincselve vezettek el. A hírügynökség informátora úgy nyilatkozott, hogy az általuk bérelt lakásban talált pokolgép hasonló szerkezetű volt, mint amely hétfőn robbant fel a szentpétervári metróban, 14 ember halálát okozva és több mint félszázat megsebesítve.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) az ügyről annyit közölt, hogy több olyan közép-ázsiai személyt azonosítottak, akik kapcsolatot tartottak fenn Dzsalilovval és a lakásukban tartott házkutatás során olyan tárgyakat foglaltak le, amelyek "jelentőséggel bírnak a nyomozás számára".

Csütörtökre nyolcra nőtt azoknak a személyeknek a száma, akiket az elmúlt két napban - a szentpétervári metrótámadás óta - szélsőséges iszlamista szervezeteknek való tagtoborzás miatt őrizetbe vettek Szentpéterváron. Azt a hatóságok nem közölték, hogy az érintetteknek közük van-e a hétfői metrórobbantáshoz.

A metróban elkövetett terrortámadás következtében 14-en életüket vesztették, több mint félszázan pedig megsebesültek, közülük nyolcnak az állapota még mindig súlyos.

Az oroszok megnevezték a szentpétervári terroristát

A hatóságok a 22 éves, kazah állampolgárságú Makszim Arisevet gyanúsítják a szentpétervári öngyilkos metrórobbantás elkövetésével, emellett az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) körözést adott ki az ugyancsak 22 esztendős, kirgizisztáni születésű, de orosz útlevéllel rendelkező Akbarzson Dzsalilov ellen - közölte kedden a Fontanka orosz hírportál.